IslamBosna.ba- Ovaj čovjek se iz Jemena u okupiranu Palestinu preselio 1946. godine, i tada su ga jevrejske obavještajne strukture regrutovale u svoje redove, a u cilju priprema za predstojeći rat koji se trebao voditi protiv arapskih država. Tada je, prividno, prihvatio islam i njegovo ime je bilo Fadil Abdullah Jehuza. Ne samo da je prihvatio islam, već je i naučio Kur’an napamet i predvodio namaz kao imam u Mesdžidu el-Aksi. U džamiji u Han Junusu je držao i predavanja, tu je učio Kur’an, obavljao namaz i podučavao ljude vjeri. Zbog toga je stekao njihovu ljubav i povjerenje, te su se oko njega okupljali. S druge strane, pružao je snažnu podršku palestinskim borcima protiv izraelske okupacije, dovio za njihovu pobjedu. Kada su snage palestinskih mudžahida 1948. godine ušle u Han Junus, na čelu sa Ahmedom Abdulazizom, on je pokazao veliku radost, učio Kur’an, ponavljajući tekbire.

Kada je počeo egipatsko-cionistički rat u maju 1948. godine, on se približio vođi egipatske vojske i njegovom zamjeniku, i bio veoma blizak s njima. Egipatske obavještajne strukture su ga počele pratiti, jer je postao sumnjiv kada se svake noći, oko ponoći, na sat-dva gubio iz logora. Kasnije je postalo jasno da je on napuštao logor egipatske vojske i odlazio u logor cionističke vojske, prenoseći informacije.

Jednom prilikom, dok je trajalo primirje između cionista i egipatske vojske, cionisti su zatražili pomoć od egipatskih ljekara za jednog od oficira i Egipćani su poslali u cionistički tabor svog ljekara, kako bi pomogao, ali, osnovni zadatak ovog ljekara je bio osmotriti stanje u cionističkom kampu i prenijeti informacije u štab egipatske vojske. Na nesreću Fadila Jehuze, egipatski ljekar ga je susreo u logoru i nakon toga, on se više nije vraćao u egipatski tabor.

Nakon što je izvijestio komandu o onome što je vidio, par egipatskih oficira se prijavilo za dobrovoljnu akciju hvatanja ovog cionističkog špijuna. Otišli su u cionistički logor, uhvatili ga i doveli u egipatski, gdje je osuđen na smrt i streljan. Nakon toga, njegovo tijelo je bačeno u blizini cionističkog logora i to je bio kraj ovog špijuna, Jevreja, koji je prividno prihvatio islam, naučio Kur’an napamet i čak predvodio muslimane u el-Aksi, kako bi se što bolje infiltrirao u redove muslimana i nanio veću štetu.

IslamBosna.ba