IslamBosna.ba- Jordanski vojnik koji je osuđen za ubistvo sedam izraelskih djevojčica pušten je na slobodu nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, navodi njegova porodica.
Godine 1997., Ahmed Dekamse’ je pucao na grupu izraelskih učenica tokom školskog izleta u pograničnom području između Izraela i Jordana.
Ahmedu je dosuđena doživotna kazna, što je ekvivalentno 20 godina zatvora po jordanskom zakonu, nakon što ga je vojni sud proglasio mentalno nestabilnim.
Nekoliko dana nakon incidenta kralj Hussein se lično izvinio za incident i otputovao u Izrael kako bi posjetio i odao počast porodicama ubijenih djevojčica.
Dekamse’ je postao heroj unutar Jordana svima onima koji su se protivili mirovnom sporazumu sa Izraelom.
Godine 2011., tadašnji ministar pravde Hussein Mjali je nazvao Dekamse’a herojom te je kazao “da je Jevrej ubio Arape, oni (Izraelci) bi mu podigli spomenik”. Mjali je bio advokat Dekamse’a tokom suđenja.
“Moj babo je pušten na slobodu i sada je sa nama”, kazao je njegov sin Seif prema lokalnim medijima.
Lokalni mediji kažu da je Dekamse’ stigao rano u nedjelju u svoje rodno selo u blizini sjevernog grada Irbid.
Izrael nije komentarisa oslobođenje vojnika kao ni jordanske vlasti.
Jordan je 1994. godine potpisao mirovni sporazum sa Izraelom postajući tako druga arapska zemlja, nakon Egipta, koja je potpisala mirovni sporazum sa samoproglašenom jevrejskom državom.

IslamBosna.ba