IslamBosna.ba– Jordan će smanjiti nivo diplomaskih odnosa s Katarom, navodi se u utorak, nakon uvida u ‘uzrok krize’ između Dohe i nekoliko drugih arapskih država.
Jordan je također povukao dozvolu za televizijsku mrežu El-Džezira, kazao je glasnogovornik Vlade, Muhammed el- Mumani.
Saudijska Arabija je ključni finansijer Jordana.
Mumani je kazao u saopćenju da je odluka donesena kako bi se osigurala stabilnost u regiji, koordinirale politike arapskih zemalja i ‘okončala kriza u našoj regiji’.
Početkom sedmice, odluka Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina, Jemena i Libijada zamrzne sve diplomatske odnose s Katarom zapanjila je svijet, što je izazvao još veću krizu u regiji.
Zemlje Zaljeva koje su prekinule veze s Katarom optužuju ovu malu zemlju da podržava ekstremiste i da održava bliske odnose sa Iranom.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi su prije tri dana prekinuli sve diplomatske veze sa Katarom i zatvorili zračne i pomorske granice sa ovom zemljom.

Diplomatama Katara dat je rok od 48 sati da napuste zemlje, katarskim državljanima 14 dana, a saopćeno je da je ovoj zemlji okončana i uloga u Međunarodnoj koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija protiv Husa u Jemenu.

IslamBosna.ba