IslamBosna.ba – Jordanski Vrhovni kadija, najznačajnija zvanična vjerska figura u Jordanu, dr. Ahmed Helil iznenada je podnio ostavku na tu, i sve druge javne funkcije, nakon što je u petak, na džumanskoj hutbi kritizirao arapske vladare.

Jordanski mediji navode da je dosadašnji Vrhovni kadija bio jako blizak jordanskoj kraljevskoj porodici još iz vremena prethodnog kralja Husejna i da je sada, bez obrazloženja, podnio ostavku Vladi Jordana.

Analitičari pretpostavljaju da je razlog njegove iznenadne ostavke povezan sa njegovom hutbom, koju je u petak održao u Ammanu, u kome je upozorio i pozvao kraljeve, prinčeve i vladare arapskih zemalja u Zaljevu da obrate pažnju na Jordan, koji je “sa svih strana okružen opasnostima.” On je kazao: “Jordan je vaš oslonac, vaša podrška i vaša pomoć. Vašu braću u Jordanu su pritisli problemi sa svih strana. Upozoravam vas, i opet vas upozoravam, čuvajte se slabosti Jordana, jer je to mnogo opasnije nego se čini.”

Njegove izjave izazvale su niz osuda i opće zadovoljstvo velikog broja Jordanaca, jer ove njegove riječi smatraju uvredom za svoju čast i dostojanstvo.

IslamBosna.ba