IslamBosna.ba- Aktivisti su podijelili na društvenim mrežama novi video u kojem veći broj muslimana koji živi u Švicarskoj i Evropi odbija da klanja iza saudijskog hatiba Abdurrahmana es-Sudejsa, imama mekkanskog harema i direktora Ureda za pitanja dvaju harema.

Na video snimku su prikazuje veći broj vjernika kako verbalno napada es-Sudejsa dok izlazi iz džamije, opisujući ga kao ‘licemjera’ i ‘taguta’ (op. Sve što se obožava mimo Allaha, pa makar i samo jednom vrstom ibadeta, a ono što se obožava je time zadovoljno, naziva se tagut) izražavajući svoju ogorčenost i ljutnju prema es-Sudejsu i njegovim stavovima koje su opisali kao licemjerje.

Jedan od muškaraca ispred džamije, Ibrahim, koji je kazao da je imam džamije u Njemačkoj je izrazio svoje ogorčenje nedavnim es-Sudejsovim stavovima gdje on nije kazao ni riječ o događajima unutar Saudijske Arabije, Jemena i drugim dijelovima svijeta.

Ibrahima je u njegovim stavovima podržala još jedna osoba koja je stajala pored njega i koji je kazao da nema namaza iza osobe poput es-Sudejsa koji je režimski čovjek.

Es-Sudejs se prije nekoliko dana pojavio u sličnom incidentu kada ga je kritikovao aktivista iz Alžira Juhlif Salahuddin koji mu je postavio za njega prilično neugodna pitanja te ga pitao kako Saudijska Arabija i Sjedinjenje Američke države mogu voditi svijet prema miru, kad su one upravo te koje ga narušavaju. Pitanje se odnosilo na ranije es-Sudejsove izjave.

#أمريكا و #السعودية يقودان العالم إلى الحروب ويمتطون الشعوب في سلام.الشكر موصول لكل #الأحرار #فكوا_العاني #فكوا_الأسير

Gepostet von ‎Ykhlef Salah Eddine يخلف صلاح الدين‎ am Donnerstag, 28. Juni 2018

U još jednom video snimku aktivista iz Maroka je pitao es-Sudejsa o njegovom stavu u vezi ‘opsade Katara i glasanja Saudijskog fudbalskog saveza u korist Sjeverne Amerike da bude domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine protiv kandidature  Maroka.

Prema snimku, es-Sudejs nije odgovorio na pitanja aktiviste o dešavanjima između Saudije i Katara.

 

Podsjećamo, prošle godine nakon što je počela opsada Katara od zemalja Zaljeva predvođenim Saudijskom Arabijom,  Abdurrahman es-Sudejs je kako su prenijeli saudijski mediji upozorio na komuniciranje i saradnju sa “zabludjelom skupinom i terorističkim elementima” a koje su tako klasificirane shodno zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije i tri ostale zemlje, na taj način iskazujući podršku proglašenju tzv. terorističke liste.

Na taj njegov stav je dr. Basim Hafadži napisao: “Eto kako možeš biti imam Harema, pa da te ljubav prema dunjaluku učini nasilnikom, a strah te navede da iznevjeriš Kur’an.”

Također, u septembru prošle godine u New Yorku je organizirana konferencija Rabite pod nazivom “Civilizacijski dijalog muslimana svijeta i SAD-a”, na kojoj je, između ostalih, učešće uzeo i es-Sudejs.

Nakon konferencije es-Sudejs je dao izjavu za saudijski kanal al-Ihbarija, a u kojoj je izazvao burne reakcije širom islamskog svijeta. Naime, imam Kabe je biranim riječima govorio i hvalio američkog predsjednika Donalda Trumpa, što je izazvalo neprijatan osjećaj kod mnogih muslimana, posebno onih koji su pogođeni brojnim represivnim sankcijama, koje je nova američka administracija, na čelu sa Trumpom, nametnula brojnim muslimanskim zemljama. Es-Sudejs je kazao da su “Kraljevina Saudijska Arabija i SAD stubovi cijelog svijeta po svom utjecaju.”

Prema njegovim riječima “ove dvije zemlje, hvala Allahu, vođene od Sluge dvaju časnih harema i američkog predsjednika vode svijet i čovječanstvo na obale mira, stabilnosti i sigurnosti.”

Svoje obraćanje je završio dovom da “Allah upravi njihove korake i da blagoslovi njihov trud.”

IslamBosna.ba