IslamBosna.ba-Šejh Halifa b. Zaid en-Nahjan, predsjednik Emirata i emir emirata Abu Dabi, poslat će svoj privatni avion, sutra, četvrtak, po koptskog patrijarha Tavadrosa II, što je korak bez presedana, kako je istakao jedan zvaničnik iz patrijarhove kancelarije.

Službenik koji je želio ostati anoniman, istakao je za agenciju Anadolija kako je vladar Emirata odlučio poslati privatni avion za patrijarha na međunarodni aerodrom u Kairu kojim će patrijarh otputovati u Dubai gdje od petka treba započeti petodnevnu posjetu ovoj zaljevskoj zemlji.

Izvor iz crkve je naglasio da je Crkva iznenađena ovim gestom vladara Emirata i ovaj postupak smatra gestom uvažavanja i poštovanja Halife b. Zaida prema Egiptu i egipatskim vjerskim velikodostojnicima. Ovo je po prvi put da predsjednik neke arapske zemlje pošalje svoj privatni avion za patrijarha i predstavnike Aleksandrijske patrijaršije.

U sklopu svoje posjete Emiratima, patrijarh će u petak imati obraćanje u Abu Dabiju, naredni dan će služiti misu u katedrali u Abu Dabiju. U nedjelju će se uputiti u emirat Eš-Šarika, a u utorak završava svoju posjetu i vraća se u Kairo.

Sve ovo se dešava u kontekstu podrške koju Emirati i Saudijska Arabija pružaju pučističkim vlastima u Egiptu, gdje su vjerski prvaci, šejhu-l-Azhar Ahmed Tajjib i patrijarh Tavadros II svim srcem stali uz vojni vrh i podržali svrgavanje legalnog i legitimnog predsjednika Egipta. Začuđujuće je da vladar Emirata šalje svoj privatni avion za koptskog patrijarha, dok u isto vrijeme na sve moguće načine nastoji ugušiti glas islamske uleme, kritikujući stavove šejha Jusufa el-Karadavija koji se u jednoj hutbi osvrnuo na njegovo anti-islamsko djelovanje. Ta nastojanja su išla dotle da je, nezvanično, od Katara zatraženo da uskrati gostoprimstvo šejhu.

Vladar Emirata je krajem prošle godine također pozvao i ‘pevaljke’ iz susjedne Srbije, grlatu Cecu Ražnjatović i njenu sumikrofonku Radu Manojlović, u svoj Emirat. Po pisanju srbijanskih medija emir je istakao da će specijalno za njih poslati avion svoje kompanije i da će se pobrinuti da budu smještene u najljepšem hotelu sa pogledom na cijeli grad.

Upućivanje aviona za koptskog patrijarha je dodatna potvrda preferenca i simpatija nove vlade Emirata.

IslamBosna.ba