Eldin Huseinbegović, bh. pjevač i kompozitor, ispričao nam je kako je doživljavao bajrame tokom odrastanja, te šta je, prema njegovom viđenju, bit kurbana i žrtvovanja. Osjećaji nekada i danas prema Hadžijskom odnosno Kurban bajramu su drugačiji.

-Volio bih da mi se vrati onaj osjećaj kada sam bio mali, one treme desetak dana prije i noć nespavanja pred bajram. Nažalost, sada je vrijeme drugačije. Ni vrijeme više nije vrijeme, nekako mi brzo prolazi-kazao je Huseinbegović, te se na nekoliko trenutaka sjećanjem vratio u djetinjstvo.

Mjesec i po nakon Ramazanskog, čim bi se počelo pričati o Kurban bajramu, njegov je babo kupovao ovna.

-Mi smo ga čuvali, hranili i igrali se s njim desetak dana, tako da ga zavolimo i svaki bajram bude plač. Ustvari, to i jeste smisao-da žrtvuješ ono što zavoliš. To je neka aluzija na život. Ko je taj koji će žrtvovati sebe za tuđu sreću? Onda kada žrtvujemo sebe i ono što imamo da bi neko drugi bio sretan, tek tada možemo i mi biti sretni-izjavio je naš pjevač i napravio paralelu između današnjih i nekadašnjih običaja.

Oni se nisu mnogo promijenili, ali je, prema njegovim riječima, zbog savremenog načina života neminovno drugačiji način kako se gleda na njihovo upražnjavanje.

-Pričao sam o ovnovima koje smo kao djeca čuvali do bajrama. Danas ga, u ovoj tjeskobi, dovuku navečer ili ujutru, na sam dan Kurban bajrama, i nemaš priliku da se srodiš sa tim kurbanom-kazao je Huseinbegović.

Kroz razgovor, on se dotakao i cilja ljudskog postojanja iz religijskog aspekta.

-Cilj čovjeka, sa vjerske strane, jeste da spozna sebe. Ako spozna sebe, spozna Boga Dragog i to je i vrhunac nečega. Razmišljajući o tome napisao sam pjesmu ˝Tvoje je samo to što daš˝. Samo onaj koji daje sebe, sebe će i naći-poručio je Huseinbegović, čestitajući bajram svim muslimanima.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *