Ubistvo Bin Ladena u svojoj knjizi “No Easy Day” opisao je bivši član elitne jedinice Navy Seals Mark Bissonnette, pišući pod pseudonimom Mark Owen. Agencija AP nabavila je kopiju knjige prije njenog izlaska, te objavila opis Bin Ladenovih zadnjih trenutaka.

“Kada su specijalci ušli u hodnik na drugom spratu, vidjeli su Bin Ladena kako viri iz svoje spavaće sobe, u koju se odmah povukao. Upali su u sobu za njim i vidjeli da leži na podu, u lokvi krvi. Imao je ranu na glavi, očito u pucnjavi koja je prethodila upadu u kuću.

Nad Bin Ladenom su klečale i naricale dvije žene. Specijalci su naciljali Bin Ladenova prsa i počeli pucati. Ispalili su u njega nekoliko metaka, dok nisu bili sigurni da je mrtav. Tek kasnije su u sobi pronašli dva komada vatrenog oružja. No, u njima nije bilo metaka.

Nije uopšte spremio odbranu. Nije imao nikakvu namjeru boriti se. Od svojih sljedbenika je decenijama tražio da se opašu bombama ili zabijaju avionima u zgrade, ali on nije čak ni uzeo oružje u ruke”, zapisao je Owen.

Službena verzija, koju je američka vojska saopćila nakon ubistva, je da je vođa Al-Qaide ubijen nakon što je pružio otpor.

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *