Također Tanjug širi neistinu navodeći da će BANU imati dvojno sjedište u Sarajevu i Novom Pazaru, i da ima dva predsjednika dr. Ferida Muhića i dr. Muhameda Filipovića. A istina je da je sjedište BANU-a Sarajevo, kao što je istina da je predsjednik akademije dr. Ferid Muhić.

Šireći očite neistine o ovako očiglednim stvarima, Tanjug se pokazuje da još uvijek učestvuje u mentalnoj „agresiji” na Bošnjake koja treba rezultirati što većom zabunom, nepovjerenjem i gubitkom samopouzdanja. Kada državne i zvanične agencije u Srbiji ovako postupaju, kako tek rade privatne i nezvanične?

Primjer plasiranja vijesti o konstituiranju Sanata BANU-a najbolje dokumentira i upozorava s kolikim oprezom Bošnjaci moraju čitati Tanjugove vijesti i koliko im mogu vjerovati.

Radi potpunog uvida javnosti prenosimo integralan sadržaj Tanjugove vijesti:

 

11.12.2011 21:01

BANU piše „Manifest Bošnjaka”

SARAJEVO – Senat Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) održao je konstitutivnu sednica u Sarajevu, na kojoj je odlučeno da se izradi Bosanska enciklopedija (Enciklopedia Bosnika) i napiše “Manifest Bošnjaka”, prenela je danas sarajevska Muslimanska informativna agencija .

Sednici je predsedavao reis ul ulema Mustafa Cerić, a prisustvovali su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu zbog zločina počinjenih nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Takođe, sednici su prisustvovali i predsednik BANU iz Novog Pazara Ferid Muhić, profesor Mevlud Dudić, koji je rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, jednog u Srbiji koji nije dobio akreditaciju, i drugi.

BANU je osnovana 9. juna u Novom Pazaru i ima 21 člana, ali i dvojno sedište – u Novom Pazaru, gde je predsednik Ferid Muhić, i u Sarajevu gde je predsednik Muhamed Filipović.

Senat je na jučerašnjoj sednici odlučio da izradu “Manifesta Bošnjaka” poveri predsedniku BANU Muhamedu Filipoviću, ali i prihvatio predlog da se u prvoj polovini marta naredne godine održi inauguracija BANU u Sarajevu.

Između ostalog, Senat je odlučio i da organizuje međunarodne naučne skupove – povodom stogodišnjice Balkanskih ratova (1912-2012) i o bosanskom jeziku, kao i da raspiše konkurs za izradu izveštaja o stanju nacije Bošnjaka.

Odlučeno je i da se raspiše konkurs za izradu mape bošnjačke kulturne baštine, prenosi MINA.

 

 

(MINA)

Leave a Reply

*

captcha *