IslamBosna.ba- Početak njegovog trgovanja je bio skroman, ali je brzo napredovao jer je skalirao mogućnosti koje su mu se pružile i pretvorio ih u nevjerovatnu karijeru poslovnog uspjeha.

Abdurrahman je počeo trgovinu pinjenecom (maslenim mlijekom) i maslacom, a onda je shvatio da se u trgovini konjima krije dobra prilika. Kada je počeo trgovati konjima, brzo je uvidio da je marža veoma mala zbog velike ponude i potražnje. Onda je počeo prodavati sedla za konje, što je bilo puno isplativije u poređenju s prodajom konja.

Dok je kupovao i prodavao različitu robu, sedla i konje, zbog veliične posla, njegova dobit je brzo rasla.

Kada je srce čisto, i kada iskreno upravljate svojim poslom i znate kako da skalirate onda svjetlija budućnost brzo postaje stvarnost.

Od prvog dana kada je Abdurrahman, r.a., počeo vlastiti posao na pijaci Kainuka u Medini, Allah, s.v.t., ga je počastio velikim bereketom izvan njegovih očekivanja. Ubrzo nakon što bi započeo posao s nečim to bi doživjelo uspjeh.

Ovaj konstantni uspjeh nije puno trajao prije nego što je postao dobro situiran i mogao se oženiti. Nakon vjenčanja, otišao je do Poslanika, s.a.v.s., s parfemom koji se zadržao na njemu. Parfem je mirisao jako lijepo.

“Mahjarn, Abdurrahmane!”, uzviknuo je Poslanik, pokazujući ugodno iznenađenje.

“Oženio sam se”, odgovori Abdurrahman.

“A šta si dao ženi kao mehr?”

“Dao sam joj zlata koliko je teška jedna košpica od datule”.

“Napravi valimu (gozbu) pa makar jednu ovcu zaklao. Neka ti Allah da bereket u tvome imetku!”, kazao je Poslanik, s.a.v.s., s očitim užitkom i ohrabrenjem.

Zamislite da najbolja osoba koja je hodala zemljom je sretna s vama i uči vam dovu poput: “Neka ti Allah da bereketa u tvome imetku”.

S ovakvom dovom koja je došla od Poslanika, s.a.v.s., nema šanse da ne postigne uspjeh na bilo kojem području. Nakon toga, Abdurrahman je postizao takav uspjeh da je sam kazao: “Od tada mi je sve išlo na ruku, pa mi se činilo da kada bih kamen sa zemlje podigao pod njim bih zlato ili srebro našao”.

Njegovo bogatstvo se protezalo na nekoliko industrija. Bio je trgovac po struci, a osim toga posjedovao je i poljoprivredna gazdinstva.

Ovo ima smisla jer su se u tom vremenu kamile uglavnom koristile kao prijevoz, a da biste mogli uvoziti ili izvoziti, one su vam trebale. Ove kamile je bilo potrebno hraniti, a za to je bilo potrebno obradivo tlo. To što je imao vlastitu farmu mu je također omogućilo da iz poslovanja isključi posrednike i sam postane dobavljač.

Koju pouku možemo iz ovoga izvući?

Pouka je da morate biti sposobni da shvatite prillike kada ih ugledate, a onda da ih iskoriste i skalirajte. Kada ih skalirate, morate sagledati učinkovitost cijelog procesa te kako možete najbolje iskoristiti ponudu i potražnju.

Njegova gazdinstva su bila tako velika da je za samo jedan dio njegovog gazdinstva bilo potrebno dvadest deva samo za zalijevanje.

Ovo također pokazuje sposobnost da se postigne učinkovitost, dok je zalijevao farmu samo s ljudima, vrijeme koje mu je bilo potrebno, kao i broj radnika, je bilo ogromno. Da bi proces bio učinkovitiji, produktivniji i brži, koristio je muškarce i životinje.

Kada ste dobri u onome što radite i kada vaše poslovanje napreduje, također ćete početi dobijati i podršku drugih. Bio je toliko dobar u poslovanju i onome što je činio za muslimane, da mu je Poslanik, s.a.v.s., dao veliki komad zemlje. On je koristio zemlju koju je imao i njome je povećavao svoj imetak dok je također pružao posao hiljadama ljudi.

Kada vam Allah podari bereket u poslu, onda vas ništa ne može zaustaviti da postanete najbogatiji. On je sam znao reći da je imao koristi od bilo koje investicije u koju je uložio i bilo kojeg projekta koji je započeo.

To vam i samo također govori, put do bogatstva nije samo posao već  mogućnost da od novca napravite novac (biznis), on je to postigao mudrim investiranjem i povećavanjem poslovnog prihoda umjesto zarađenog dohotka. Nije pronašao posao, on je omogućio drugima da se zaposle.

On je bio toliko dobar u pronalaženju poslovnih prilika i sposobnost da od njih napravi profit, da nikada nije doživio neuspjeh u bilo kojem poslovnom poduhvatu. Kada ništa što počnete ne može doživjeti neuspjeh, zamislite šta se dešava s vašim bogatstvom. Jedan od razloga njegovog brzog uspjeha možda počiva na tome što je bio dobar u tome da uoči šta je potrebno, zatim pronalaženju način da da to postigne i onda dostavi ljudima onda kada im je to potrebno.

Skaliranje

Ovo je bilo u skladu s njegovim uvoznim i izvoznim ekspedicijama, shvatio je šta djeluje i preduzeo je neophodne korake da to sklaira.

Najteži dio poslovanja je preživjeti prvu godinu, zbog čega većina biznisa ne uspije u ovom vremenskom okviru, a oni koji prežive prvu godinu, većinom ne uspiju u narednoj godini.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba