IslamBosna.ba– Izraelske okupacione snage u petak su uhapsile muftiju Jerusalema nakon što su trojica Palestinaca pucala na izraelsku policiju u Starom Gradu Jerusalema, ubivši dvojicu policajaca.
Napadači su pobjegli ka jednoj od kapija Mesdžidu-l-Akse gdje ih je policija usmrtila iz vatrenog oružja.

Luba Simri, glasnogovornica izraelske policije, je kazala: “Kada su vidjeli policajce oni su pucali na njih i pobjegli prema jednoj od džamija u sklopu Hrama na Gori, Potraga je potrajala i policija je ubila trojicu terorista”.

Okupacione snage spriječile su Palestince da dođu do džamije, zabranivši ulazak i palestinskom muftiji Muhammedu Huseinu, dok se hiljade Palestinaca okupilo pored barikada i u okolnim ulicama oko el-Akse.

Ured muftije Jerusalema, Muhammeda Ahmeda Husseina, potvrdio je BBC-ju na arapskom jeziku da je muftija uhapšen nakon što je kritikovao zatvaranje kompleksa.
On je imamio vjernicima u blizini kapije Damask nakon što je zabranjen ulaz u džamiju el-Aksa.
Prije hapšenja, muftija je osudio zatvaranje džamije za namaz.
“Imam jako malo informacija o tome, ali to ne znači da trebaju zatvoriti džamiju za namaze”, kazao je on novinarima.
“Nema razloga da se džamija zatvara za džuma-namaz”.

Muftija je krajem dana pušten na slobodu, javili su iz ureda muftije.
Video snimci napravljeni telefonom koje su emitovali izraelski mediji pokazuju kako nekoliko policajaca juri muškarca i ubija ga u dvorištu el-Akse.

Ured izraelskog okupacionog premijera, Benjamina Netanyahua je objavio u petak, nakon održanog sastanka izraelskog sigurnosnog aparata, da će zatvaranje Mesdžidu-l-Akse trajati do nedjelje.
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kritikovao je izraelsku odluku o zatvaranju džamije.
“Ne postoji opravdani izgovor kojim se muslimani sprječavaju da klanjaju na svetom mjestu poput Mesdžidu-l-Akse”, napisao je Gormez na svom zvaničnom Twitter profilu.
Jordan, kao čuvar svetih mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu, je također pozvao Izrael da ‘odmah ponovo otvori’ džamiju i osudio je kršenje prava el-Akse.
Posljednji put džamija je zatvorena za namaze krajem avgusta 1969. godine, dan nakon što je Australijanac Michael Rohan podmetnuo požar u džamiji.
Međutim, od svih reagovanja najupečatljivije je, a i ono koje najbolje odražava trenutnu sliku ummeta, imama Jusufa el-Karadavija koji je sve dočarao u jednoj rečenici: “Cionisti se nisu smjeli usuditi da zabrane džuma-namaz u Mesdžidu-l-Aksi sve dok nisu shvatili da su muslimanski vladari zauzeti borbom protiv svog naroda ili činjenjem zla svojoj braći”.

IslamBosna.ba