Para nema

“Energoinvest” je naplatu izvršio još krajem prošle godine, potvrđeno nam je iz izvora bliskih kompaniji, ali je upitno gdje su ti milioni završili i na čijim privatnim računima.  

– Tih para nema, niko ih ne spominje! S druge strane, Uprava konstantno diže kredite da uopće može isplatiti radnicima plaće. Oporavka nema, nastavlja se praksa sklapanja štetnih ugovora, a umjesto da se bore za prijeratna potraživanja, rukovodstvo putuje po svijetu trošeći hiljade dolara na skupocjene apartmane – priča nam naš izvor.

Naš sagovornik upozorava da je posebno čudno zbog čega više niko ne govori o  prijeratnim potraživanjima s Kube.

Bez interesa

– Šta je sa 20 miliona dolara koliko nam duguje Kuba? Taj dug uopće se više i ne vodi u knjigama preduzeća. Naprosto su ga isknjižili, ne postoji više. Svi čekaju da se pare same pojave. Poslove sklapamo jedino na Kosovu, u Kurdistanu…  a što nismo naplatili  prijeratna potraživanja po svijetu koja se iznose više od 50 miliona dolara, to nikoga ne zanima – naglašava naš sagovornik.

 Dug u Siriji na čekanju

Pitanje je šta će biti i s potraživanjima iz Sirije, za koja postoji sudska presuda u Damasku iz 2009. godine, ali koja nikada nisu naplaćena.

– Problem “Energoinvesta” je što niko neće da mrdne. Putuju svijetom, ali bez konkretnih poslova. Dug od deset miliona dolara iz Sirije još nije naplaćen. Menadžeri uzimaju hiljade za plaće, a godinama ništa ne rade – kaže naš izvor iz “Energoinvesta”.

(avazba)

Leave a Reply

*

captcha *