IslamBosna.ba- Govoreći o napadu na Kabu koji se dogodio prije 37 godina, tačnije 1400. hidžretske godine, veliki islamski daija, vitez minbera, šejh Abdulhamid Kišk je kazao:

“Nemojte misliti da je napad na Mesdžidu el-Haram nešto bezazleno. Napad na Mesdžidu el-Haram nas vraća nekoliko vijekova unazad, na kraj 19. stoljeća kada je sir Gladstone u britanskom parlamentu kazao: “Poštovani kongresmeni, ne možemo savladati islam dok ne savladamo tri njegova stuba:

Prvi stub jeste ovaj mushaf – vadeći iz džepa primjerak mushafa i pokazujući ga kongresmenima. U tom trenutku, jedan od prisutnih kongresmena je ustao i histerično dohvatio mushaf, te ga pocijepao. Na to mu je Gladstone odgovorio: “Budalo, nisam mislio na cijepanje njegovih listova, nego na njegovo cijepanja u grudima muslimana.”

Drugi temelj jeste džuma-namaz. Doista je zanimljivo kada vidimo da ljudi petkom sa svih straha, u svim krajevima svijeta hrle da uzmu abdest i da obave namaz. Ko im je rekao da izlaze iz kuća? Ko ih je pozvao? Ko ih je tu doveo?

Treći temelj, nakon mushafa i džume-namaza jeste Mesdžidu el-Haram. To je džamija koja ih okuplja pet puta dnevno, a kada je dan Arefata onda se okupe iz svih krajeva svijeta, golih glava i tijela umotanih u platna.”

Šejh Kišk dalje nastavlja: “Tako mi Allaha, trideset godina sam proveo u da’vi, obilazio sam džamije. Nikada nisam osjetio takvo strahopoštovanje kao pri svom prvom koraku u Harem Kabe. Osjećao sam se kao da se svaka dlaka na mojoj glavi naježila. Zar sam ja u Allahovoj kući!”

IslamBosna.ba