Ukoliko sud prihvati nalaz psihijatara da je bio neuračunljiv, Brejvik će, umesto u zatvoru, završiti u bolnici.

Istraživanje koje je sprovedeno medju hiljadu gradjana odmah poslije objavljivanja nalaza psihijatara, pokazalo je da se 48 odsto anketiranih ne slaže sa zaključkom da je Brejvik bio neuračunljiv kada je hladnokrvno ubio 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, prenose agencije.

“Ovo je kompletno neprihvatljivo za sve nas”, kaže Elfete Selaci, majka ubijene maloljetne devojke. On je znao šta radi i planirao je to dugo vremena”, kaže ona.

Drugi podržavaju nalaz psihijatara. “Da je Brejvik proglašen zdravim, onda bi to značilo da je on isti kao svi mi. A nije”, izjavila je Liv Svaba.

Brejvikova majka, kako prenosi lokalni list VG, izjavila je psihijatrima da mora da je “njen sin bio poludio” kada je uradio to što je uradio.

Sam Brejvik, kako tvrde njegovi advokati, ne smatra sebe da je neuračunljiv.

Mladići i dkevojke koji su preživljeli taj masakr kažu da sada i nije važno da li će on biti osudjen ili će završiti u bolnici. Najvažnije je da on više ne predstavlja opasnost za okolinu.

Podijeljeni su i političari. Lideri pojedinih partija su, kažu, šokirani kada se zna da je Brejvik sam izjavio da je zločin planirao devet godina.

U vladajućoj Radničkoj partiji, čija omladina je stradala na ostrvu Utoja, kažu da je sada na potezu sud, a ne političari.

“Nije najvažnija stvar kako se sada ja osjećam… Sada je na potezu nezavisni sud”, kaže premijer Jens Stoltenberg.

Agencije/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *