IslamBosna.ba- Izjave izvršioca terorističkog napada u istanbulskom klubu u noći 31. decembra na 1. januar za sobom su povukla brojna pitanja. Ono što je indikativno u njegovom priznanju jeste izjava da je u Tursku ušao nelegalno, i to sa teritorije Irana, preko kopnene granice.

To ukazuje na propuste u graničnoj kontroli iranskih snaga sigurnosti i lahku mogućnost da ekstremni i teroristički elementi iz Središnje Azije mogu neometano ući na teritoriju Turske.

Ovo nije usamljen slučaj, već samo jedan u nizu gdje su pripadnici različitih terorističkih organizacija ulazili na teritoriju Turske, ali i drugih zemalja, sa teritorije Irana.

Jedan od vođa el-Kaide, Sulejman Ebu Gajs je, također, bježeći iz Afganistana, u Tursku ušao preko kopnene granice sa Iranom, prije nego je uhapšen u Ankari. Njega su 2013. godine pripadnici Turske obavještajne službe uhapsili u jednom luksuznom ankarskom hotelu zajedno sa članovima njegove porodice.

Turski novinar i publicista Ismail Paša istakao je da je “Iran siguran prolaz različitih terorističkih elemenata u Tursku dugi niz godina, a zadnji teroristički napad u Istanbulu nije prvi slučaj, već samo jedan u nizu.”

On je istakao da dolazak Ebu Gajsa i Ebu Mus’aba ez-Zarkavija preko Irana u Tursku nije mogao biti neopažen od strane iranske obavještajne službe, već su “iranske službe zatvorile oči pred ovom pojavom.” On postavlja pitanje: “Kako je moguće da neka takva lica pređu cijelu teritoriju Irana, a da to ostane nezapaženo od strane iranske obavještajne službe?”

Politički analitičari i pojedini novinari, među kojima je i Ismail Paša, napominju da u Turskoj, i drugim zemljama regiona, često dolazi do hapšenja pripadnika određenih terorističkih organizacija, ali da takvih informacija nema iz Irana. Ono što je, opet, indikativno, jeste da su sve zemlje regiona izložene terorističkim napadima IDIŠ-a i el-Kaide, i pored tolike borbe i nastojanja da se eliminišu svi takvi elementi, izuzev Irana, koji, do sada, barem po zvaničnim podacima, nije imao problema sa terorističkim napadima ovih organizacije, koje u svojim programskim načelima, posebno, ističu borbu protiv iranskog utjecaja u regionu i širenja šiizma.

IslamBosna.ba