IslamBosna.ba –Lindsey Van Gele, kandidatkinja za Miss Belgije 2012 i jedna od finalistica na izboru, je prešla na islam nakon udaje za Mamutua N’Diaje, veznjaka Zulte Waregem, beligijskog fudbalskog tima.

Van Gele se sada zove Aiša, ne pije alkohol i ne jede svinjetinu, i više ne nosi kratke suknje.Početkom sedmice ona je gostovala u emisiji Komen Eten Vier sa drugim ženama i prijateljicama belgijskih fudbalera.

„Postala sam muslimankom onda kada me Mamutu zaprosio. Građanski brak mi nije bio dovoljan. Osim toga željela sam da podržim moj prelazak na islam“, kazala je ona. Ona je već četiri godine u braku sa fudbalerom iz Malija, a već dvije godine je muslimanka. To što je postala muslimanka nije puno promijenilo njen život, osim što sada ne pije alkohol i ne jede svinjetinu.

Lindsey navodi da ne klanja dnevne namaze ali da prije odlaska na spavanje dovi i da razmišlja o svemu.

Ona studira menadžment komunikacija na Ghent univerzitetu i nada se da će završiti studije 2016. Raduje se što će postati majka i to što će biti majka – domaćica ne smatra problemom, prema belgijskim medijima.

Lindsey navodi da je pristala da se oblači po islamskom kodeksu odijevanja iz poštovanja prema svom mužu i odbija da nosi kratke suknje ili šorceve. Ona ne pokazuje više svoje tijelo kao što je to bilo tokom takmičenja, a dodaje da će maramu vjerovatno staviti za tri godine.

Za one koje kritikuju njeno prihvatanje islama ona navodi: „Moji roditelji smatraju da je moj izbor dobar, to je ključno. Oni znaju da sam u pravu“.

IslamBosna.ba