IslamBosna.ba– Frederic Omar Kanoute je najviše ostao zapamćen što je 2009. godine na utakmici protiv Deportiva u 40. minuti u prvoj utakmici osmine finala Kupa kralja podigao Sevillin dres iznad glave. Ispod dresa je nosio majicu na kojoj je bila ispisana riječ ”Palestina” na nekoliko jezika. Na taj je način protestirao protiv izraelskih napada u Pojasu Gaze.

Budući da je nogometašima zabranjeno isticanje bilo kakvih političkih poruka na utakmicama, Kanouteov slučaj je predat Disciplinskoj komisiji Španskog nogometnog saveza. Kanoute je odmah tokom utakmice dobio žuti karton, ali je sudija nakon utakmice izjavio da ga je kaznio samo zbog dizanja dresa preko glave. Palestinski ambasador u Španiji podržao je potez napadača Seville, dok je izraelski ambasador izjavio kako Kanouteov potez prelaze sportske okvire.

Kanouté je bio svjestan FIFA-ine zabrane ali on je otišao korak dalje i ipak izjavio: “Osjećao sam da to moram uraditi. Svako se treba osjećati odgovornim kada je takva nepravda u pitanju”, pojasnivši svoju tihu demonstraciju koja je burno odjeknula.

Disciplinska komisija je kaznila Kanoutea sa 3.000 eura.

Međutim Kanoute nije prešutao ni trenutni napad izraelskih snaga na Pojas Gazze pa je 22. jula na svom Twitter profilu napisao uz prikaz fotografije u majici podrške Palestini:

„Da još uvijek igram nogomet  pokazao bih ovu majicu na svakoj utakmici- bez obzira na posljedice“.

On je također podržao Joey Bartona, nogometaša britanskog Queens Park Rangersa koji je također izrazio svoju podršku palestinskom narodu i osudio izraelske agresije na Gazzu. Barton se nakon svojih komentara našao na udaru svojih klupskih drugova i javnosti.

Barton je napisao ‘”da je ovo učinio bilo ko drugi osim Izraela Zapad bi intervenirao. Ovo se ne smije nastaviti. Nevina djeca se ubijaju. Ovo se mora zaustaviti”. Objavljujući fotografiju djece u bolnici Bejt Hanun u Gazzi, Joey je napisao: “Ovo nije rat. Ovo nisu borci. Ovo su samo nevina djeca. Ovo je etničko čišćenje”.

Kanoute je rođen u Francuskoj ali je sa 20. godina prešao na islam. O svojim islamskim počecima vrlo rijetko priča, mada kaže da je oduvijek bio religiozan, ali da su na njega najviše utjecala muslimanska djeca iz komšiluka i da bi sa njima često ostajao do 4 sata izjutra pričajući o islamu.

Nakon dolaska u Sevillu dugo je vremena iz vjerskih razloga odbijao nositi reklamu kockarnice na klubskoj majici. Međutim, nakon velikog pritiska sponzora na upravu Seville, pristao je na reklamu, ali uz uslov da novac zarađen od reklame ide u fond jedne islamske humanitarne organizacije.

Joey Barton

Kanoute je poznat kao prakticirajući musliman koji je redovno obavljao namaz čak i u svlačionici.

Dok je igrao u Engleskoj za West Ham i Tottenham igrači su vrijeđali jedni druge, ali nikada po pitanju boje kože ili vjere, i nikada nije osjetio bilo kakav rasizam u Velikoj Britaniji.

“Ne razmišljam o tome kako me ljudi vide, samo sam prirodan i to je moj način. Islam mi je pomogao u tome, tako da je to nešto sasvim normalno. Islam je put koji vas čini normalnim, mirnim, pomaže vam da mislite o mjestu u kojem živite, da volite svoje susjede i ljude koji žive s vama. Potpuno mi je strano kad čujem o  problemima s terorizmom jer je to potpuno kontradiktorno onome što znam o islamu. Ali to je tako u svakoj religiji. Ne trebamo se toliko fokusirati na islam jer se takve stvari dešavaju također i u kršćanstvu i judaizmu.”

Vjera mu je oduvijek značila puno kao i njegovoj ženi Fatimi i djeci Ibrahimu i Iman. “Znam da sam sretan u ovom životu. I zahvaljujem Allahu na tome.

2007. godine on je spasio jedinu džamiju u Sevilji od zatvaranja. Platio je 510.860 eura tako da njegova braća muslimani iz Sevilje ne ostanu bez džamije u gradu.

Kanoute je karijeru izgradio u Lyonu, Totenhemu te u Sevillu prešao 2005. osnovao je fondaciju u Maliju, zemlji njegovih roditelja za pomoć djeci i siročadi.

IslamBosna.ba