Građanski aktivizam, kojeg u Bosni i Hercegovini skoro da i nema, odlika je društava razvijene demokracije. Možda najglasniji primjeri takvog aktivizma predstavljaju banjalučki protesti koji su počeli oko borbe za tzv. Picin park, tj. borbe za pravo građana da sami odlučuju o javnom prostoru, a ne da to za njih rade ekonomski lobiji usko povezani s korumpiranom i kriminaliziranom vlasti.  

“Na protestima grupe Spasimo park sinoć u Banjaluci u prvim redovima bili su predstavnici političkih partija. Najvatreniji je bio visoki funakcioner SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije Slobodan Popović, koji je i na listi SDP-a za odbornika u gradskoj skupštini Banjaluke na predstojećim izborima..

Zviždaljku sinoć nije ispuštao ni Milorad Labus sa odborničke liste stranke Svi za Banjaluku”, stoji u vijesti režimskog Glasa Srpske koja je vjerno popraćena fotografijama koje imaju poslužiti kao “inkriminirajući” dokaz protiv prosvjednika.

Logično je da u svakim prosvjedima protiv vlasti svoj interes pronalazi i opozicija, osobito u predizborno vrijeme, kao što je logično i da posao režimskog medija nije da se bavi stvarnim uzrocima prosvjeda, već da bude glasilo i propagandni stroj stranke na vlasti. Osobito u predizborno vrijeme.

 

(sutraba)

Leave a Reply

*

captcha *