IslamBosna.ba – Generalni sekretar Svjetske unije islamske uleme, dr. Muhjuddin Ali Karadagi saopćio je kako je “evropska politika prema dešavanjima u Turskoj utemeljena na makijavelizmu i duplim aršinima” ističući da niti jedan puč protiv legitimnih vlasti nije dozvoljen.
On je, u razgovoru za tursku državnu agenciju Anadolija, istakao “da ovakva zapadna politika boluje od duplih aršina, a da se njeni zastupnici ne stide ni sami sebe: “Tako je, naprimjer, Njemačka kritizirala Tursku zbog uvođenja vanrednog stanja, a sama je poduzela iste mjere nakon napada u Minhenu.”
Kadarago je istakao da “međunarodna zajednica nije zauzela častan stav prema dešavanjima u Turskoj i većina država nije bila na visini zadatka, jer nije stala uz istinu.”
Generalni sekretar Unije pohvalio je stav Predsjedništva za vjerske poslove, istakavši značajnu ulogu imama, hatiba i službenika ove vjerske institucije u pokretanju narodnih masa i suprotstavljanju vojnom puču.
On je usporedio hrabar stav turskog Predsjedništva za vjerske poslove sa postupkom el-Azhara i egipatskog Daru el-ifta’a (muftijstva), koji su stali na stranu pučista: “Takav primjer je primjer el-Azhara i egipatskog muftijstva koji su prilikom puča, 2013. godine stali uz pučiste i nisu stali u zaštitu legitimnih vlasti.”
Karadagi je još jednom pozdravio ulogu Turske i turskih vlasti u rješavanju brojnih problema islamskog ummeta, solidarnost iskazanu prema muslimanima Palestine, Sirije, Burme, Jemena i mnogih drugih mjesta, ističući da je posjetio Tursku kako bi obavio dženazu šehidima palim prilikom pokušaja vojnog udara.
IslamBosna.ba