Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić izjavio je da postoje određena teška iskustva s vehabijama i da ne treba da čudi što se ukazuje na strah u vezi s njihovim učenjem i djelovanjem.

On je ocijenio da su nekorektne optužbe Rijaseta Islamske zajednice u BiH da je otišao u Australiju da optuži “svoj grad, zemlju i komšije muslimane Bošnjake” i tako pokazao “dva lica, jedno za međunarodnu, a drugo za domaću javnost” i dodao da nikada ne govori protiv muslimana nego protiv diskriminacije.

Puljić je ukazao da katolici teško dolaze do imovine gdje su manje brojni, a nerijetko i gdje su brojni, te da su vlasti u Travniku vratile na korištenje imovinu Islamskoj vjerskoj zajednici, a više od sedam godina ne žele da izvrše presudu Doma za ljudska prava i vrate dio zgrade Nadbiskupske gimnazije, iako ta zgrada ima posebnu važnost za biskupiju.

Prema riječima kardinala Puljića, vlasti u Sarajevu daju dozvole za izgradnju džamija, dok katolici ni poslije 13 godina traženja ne uspijevaju dobiti dozvolu za izgradnju crkve na Grbavici.

Kardinal je za Katoličku tiskovnu agenciju ocijenio da u političkom smislu u BiH, onaj koji je jači, smatra da ima privilegije u odnosu na manjinu i da, ako su Hrvati, na većem dijelu BiH u manjini, onda nije teško zaključiti da sve teže postižu jednaka prava na raznim nivoima.

     

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *