“Napad afganistanskog vojnika na francuske snage ne predstavlja bijes afganistanskog naroda, već samo izolovan pojedinačni čin”, kazao je Karzai, javio je AFP.

U saopćenju predsjednika se navodi da ministarstvo odbrane istražuje ovaj slučaj, a neimenovani bezbjednosni i obavještajni izvori su rekli za AFP da je tokom preliminarnog ispitivanja afganistanski vojnik rekao da je ubistva počinio zbog nedavno objavljenog snimka na kome se vidi kako američki vojnici uriniraju po tijelima ubijenih talibanskih pobunjenika.

“On je rekao da ga je snažno podstaklo da ubije vojnike kada je vidio snimak na kome strani vojnici uriniraju po afganistanskim leševima”, naveo je jedan izvor.

Sporni snimak je objavljen na Internetu ranije ovog mjeseca.

Longe je jučer izjavio da mu je rečeno da je afganistanski vojnik koji je ubio francuske vojnike bio taliban “ubačen” u vojsku, ali Karzai ovu tvrdnju danas nije spominjao.

Talibani su, u međuvremenu, saopćili da istražuju da li je afganistanski vojnik bio povezan s pobunjenicima, napominjući da pojedine napade afganistanskih vojnika podstiču isključivo patriotizam i bijes prema “neprijatelju osvajaču”.

Longe je otputovao u Afganistan kako bi procijenio bezbjednosnu situaciju na terenu, dan pošto je predsjednik Francuske Nikola Sarkozi najavio da će možda ubrzati povlačenje kontingenta od oko 3.600 vojnika, koji se već deset godina bore u toj zemlji.

Samo nekoliko sati ranije, četvorica nenaoružanih pripadnika francuskog kontingenta su ubijeni, a 15 ih je ranjeno, od kojih osam teško, kada je na njih otvorio vatru afganistanski vojnik u bazi Kapisa, na istoku Afganistana.

Dvadesetjednogodišnji Afganistanac, identifikovan kao Abdul Mansur, uhapšen je odmah poslije ubistva.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *