IslamBosna.ba- Katar neće izručiti Egiptu šejha dr. Jusufa el-Karadavija jer on ‘nije terorista već politički protivnik’, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Katara, Muhammed bin Abdurrahman Alu Sani.

Šejh El-Karadavi je predsjednik Svjetske unije islamskih alima, i Egipt je više puta slao zahtjev Interpolu da izda crvenu potjernicu za njim jer je član nedavno zabranjene Muslimanske braće.

“El-Karadavi neće biti izručen jer je od 1970- tih državljanin Katara. On također nije terorista već politički protivnik koji ima drugačije stavove”, kazao je Alu Sani.

“Informacije koje su nam dale neke članice Vijeća za saradnju Zaljeva i Egipat kako bismo klasifikovali Muslimansku braću kao terorističku grupu ne odgovaraju informacijama koje ima Katar. Dakle, mi nismo Muslimansku braću stavili na listu terorističkih organizacija”, kazao je Alu Sani.

‘Mi pružamo utočište ljudima kao političkim protivnicima. Mi smo domaćini velikom broju ljudi iz različitih zemalja, a ne samo iz Egipta”.

Alu Sani je objasnio: “Mi ne dozvoljavamo (pripadnicima Muslimanske braće) da se uključuju u bilo kakve političke aktivnosti u Kataru ili da uzimaju našu zemlju kao polaznu tačku da vrijeđaju ili napadaju svoje zemlje”.

Doha, objasnio je on, ne podržava Muslimansku braću “ali je podržavala i još uvijek podržava egipatski narod”. Upravo iz tog razloga Katar nije povukao svoje investicije iz Egipta, koje iznose oko 20 milijardi dolara ‘jer služe egipatskom narodu i doprinose stvaranju više radnih mjesta i rastu egipatske ekonomije”.

“Katar vjeruje da ukoliko Egipat ostane jak, to će imati pozitivan utjecaj na arapski svijet”.

Važnost Vijeća za saradnju Zaljeva

Alu Sani je Vijeće za saradnju Zaljeva opisao kao “važan i izvor stabilnosti regiona”. On je također naglasio da se “Katar vjerovatno neće povući iz Vijeća za saradnju Zaljeva”.

“Katar će ostati posvećen očuvanju sigurnosti Zaljeva, uprkos činjenici da su zemlje embarga dovele u opasnost Vijeće zbog kršenja njegovih principa”. Međutim “postoji potreba za reformom Vijeća za saradnju Zaljeva kako bi poštovao suverenitet država članica i izbjegao politiku nametanja nad drugim državama”.

Alu Sani je ponovio da je njegova zemlja spremna na “bezuslovni dijalog kako bi razmotrili zahtjeve zemalja embarga bez ikakvih koncesija u pogledu njegovog suvereniteta”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. juna prekinuli sve odnose sa Katarom zbog navodne “podrške terorizmu”, optužba koju Doha žestoko poriče.

IslamBosna.ba