IslamBosna.ba– Predsjednik katarske Komisije za obnovu Gazze i ambasador u Gazzi Muhammed el-Imadi kazao je u utorak da je Doha posvećena finansiranju projekata u ovoj palestinskoj enklavi, uprkos pritisku Saudijske Arabije i drugih koji ih optužuju za podršku ekstremizmu.
Govoreći u Gazzi zajedno sa zvaničnikom UN-a, el-Imadi je kazao da će Katar nastaviti da finansira projekte u Gazzi, urkos blokadi Saudijske Arabije i njenih saveznika.
“Došli smo da vas uvjerimo da smo uz vas i da ćemo nastaviti da budemo podrška opkoljenom palestinskom narodu i da ćemo nastaviti sa procesom rekonstrukcije”, kazao je na konferenciji za novinare.
“Politika Katara je da podrži stanovnike i zvaničnu vladu. Mi ne podržavamo Hamas, mi podržavamo Hamas kao dio palestinskog naroda”.

Katar je obećao da će uložiti milijardu dolara za rekonstrukciju Gazze nakon rata iz 2014. godine.
Govoreći također na konferenciji za medije, Nikolaj Mladenov, izaslanik UN-a za Bliski istok, je zahvalio Kataru za ‘zalaganje koje ste pokazali u prethodnim godinama kako biste pomogli narodu Gazze”.

Inače, prethodni dan el-Imadi je proveo hodajući Pojasom Gazze i razgovarajući sa stanovnicima gdje im je govorio da će Katar nastaviti da im pomaže i da su tu uz njih bez obzira na teške okolnosti u kojima se trenutno nalaze.

IslamBosna.ba