IslamBosna.ba- Ministar vanjskih poslova Katara je izjavio u petak da je sirijski režim Assada glavni sponzor terora, prenose novine Felesteen.
“Mislim da je Bešar el-Assad jedan od glavnih sponzora terora i da on nikada neće imati ulogu u budućnosti Sirije”, kazao je Halid el-Attije tokom konferencije za medije sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moksvi. “Assad je izgubio legitimitet jer su njegove snage koristile hemijsko oružje”.
Ministar je naglasio da se Katar slaže s Rusijom po pitanju važnosti očuvanja integriteta sirijske teritorije, ali da demokratija mora prevladati. Budućnost Bešara el-Assada je, međutim, još uvijek pitanje po kojem se ne slažu.
El-Attije je naglasio važnost poštovanja sirijskog naroda i jedinstva njihove zemlje. Formiranje prelazne vlade s punim ovlaštenjima je nužno, insistira on.
Iako je odbio klasificirati borbene grupe u Siriji kao ‘opozicione ili teroriste’, katarski zvaničnik ej kazao da je najvažnija stvar znati šta ih je to primoralo da uzmu oružje i šta žele postići. Novo formirana islamska koalicija protiv terora, koju je formirala saudjska vlada, će se koncentrisati na borbu protiv ideologije terorizma, naglasio je el-Attije.
U međuvremenu, Sergej Lavrov je kazao da trenutne razlike između Rusije i drugih zemalja u pogledu budućnosti Assada potkopavaju pregovore u Ženevi. On je dodao da nije jasno ko će predstavljati opozicione strane u pregovorima koji su najavljeni početkom nove godine.

IslamBosna.ba