IslamBosna.ba– Visoka komisija za projekte i naslijeđe Katara „Katar 2022.“ otkrila je danas izgled makete stadiona El-Huru, jednog od stadiona koji će biti izgrađen za predstojeće Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati u Kataru 2022., godine. Također je potvrđeno da će ove godine početi izgradnja pet stadiona za Svjetsko prvenstvo 2022.

Ovaj stadion će nositi ime Stadion El-bejt i obuhvatat će prostor od milion kvadratnih metara. Imat će šezdeset hiljada sjedišta i pet glavnih ulaza za publiku, uz to, imat će i ulaz za posebne goste i zvaničnike.

Hasan ez-Zevadi, generalni sekretar Komisije je kazao: „Ranije smo istakli da će Mundijal 2022., godine biti po arapskom ukusu, a danas smo ponosni što vam predstavljao maketu stadiona u el-Huru, koji je dizajniran katarskim rukama.“

Stadion je smješten pored morske obale, a njegov izgled odražava tradicionalni pustinjski život. Eksterijer stadiona je dizajniran po ugledu na beduinski šator, dok je unutrašnjost inspirisana vezom u tradicionalnom arapskom platnu.

Projektom je također predviđeno da se sjedišta iz gornjeg dijela gledališta mogu rasformirati i nakon Svjetskog prvenstva 2022., kapacitet stadiona će biti smanjen na 32 hiljade, a preostala sjedišta će biti razdijeljena drugim zemljama u koordinaciji sa FIFA-om.

Oni su još istakli da će ovaj stadion biti centar ekonomskog razvoja ovog kraja i nakon završetka svjetskog prvenstva u nogometu.

IslamBosna.ba