IslamBosna.ba – Emir Kuvajta šejh Sabbah el-Ahmed Džabir es-Sabbah preuzeo je danas od katarskog šefa diplomatije Muhammeda b. Abdurrahmana Alu Sanija odgovor četvoročlanom savezu, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Katarski ministar vanjskih poslova predao je kuvajtskom emiru odgovore Dohe na zahtjeve zemalja koje od početka juna Katar drže pod blokadom na prijemu, koji je upriličio kuvajtski emir u jednoj od svojih rezidencija.

Diplomatski izvori iz Kuvajta nisu otkrili sadržinu odgovora koje je Doha dala na zahtjeve zemalja koje je drže pod blokadom, a katarski ministar je ranije danas doputovao u Kuvajt, gdje se sreo sa kuvajtskim kolegom i drugim zvaničnicima ove zemlje.

Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat zahtijevaju ultimativno od Katara da zatvori televizijsku mrežu al-Jazeera, prekine pomaganje palestinskog pokreta otpora, kao i zatvori tursku bazu koja se nalazi na teritoriji ove zemlje. Katar je ranije ocijenio ove zahtjeve kao nerealne i nerazumne, optuživši ove zemlje da narušavaju suverenitet Katara takvim zahtjevima.

IslamBosna.ba