IslamBosna.ba- Katarski ministar vanjskih poslova izjavio je da je nedavni ultimatum Saudijske Arabije, UAE i njihovih saveznika Dohi napravljen da bi bio odbačen.

U intervjuu za televiziju el-Arabi iz Washingtona, Šejh Muhammed bin Abdurrahman Alu Sani je kazao da je drakonskih 13 zahtjeva saudijskog bloka njegovoj zemlji osmišljen kako bi eskalirao političku krizu u Zaljevu.

“Trinaest zahtjeva zemalja blokade su napravljeni da bi bili odbačeni”, kazao je on za ovu televiziju.

“Američki zvaničnici i članovi Kongresa shvataju da je kriza smišljena i da nije povezana s protuterorizmom”, dodao je on.

Alu Sani je kazao da se susreo u Washingtonu sa kuvajtskim kolegom kako bi razgovarali o krizi. Međutim, katarski ministar je otkrio da još uvijek nema američke inicijative da se sve strane u pitanju okupe u američkoj prijestolnici za rješavanje krize’ uprkos prisutnosti ministara vanjskih poslova Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta u ovom trenutku’.

Ministar koji u ime svoje zemlje predvodi diplomatsku ofanzivu prekidanja nehumane blokade Katara, insistirao je u svojim komentarima za el-Arabi TV da Doha neće odstupiti od svojih uvjerenja.

On je također naveo pozitivnu ulogu Dohe u službi palestinskog pitanja i ujedinjenju palestinskih frakcija.

Nemogući zahtjevi

Alu Sani je tkaođer izrazio zaprepaštenje svoje zemlje da ‘ambasador arapske zemlje’ u Washingtonu daje sve od sebe kako bi oklevetao Katar.

On je kazao da umjesto toga on bi trebao da služi svojoj zemlji i promoviše interese Vijeća za saradnju Zaljeva, misleći na ambasadora UAE u Washingtonu Jusufa el-Utejbu, koji je odigrao ključnu ulogu u krizi.

U ranijoj izjavi ministar vanjskih poslova Katara je kazao da je njegova zemlja spremna da razgovara o ‘legitimnim pitanjima’ s arapskim zemljama kako bi okončala regionalnu krizu, ali su istakli da je prošlosedmičnu listu zahtjeva nemoguće ispuniti jer nisu istinite.

“Mi ne možemo prekinuti veze sa tzv. Islamskom državom, El-Kaidom i libanskom šiitskom militantnom grupom Hizbullah jer takve veze ne postoje”, kazao je on u saopćenju. “I ne možemo potjerati nijednog člana iranske Revulucionarne garde jer nema nijednog u Kataru”.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući emirat da podržava terorizam i da je saveznik regionalnom neprijatelju Iranu. Ove četiri zemlje uputile su Dohi listi od 13 zahtjeva, uključujući zatvaranje državne televizijske mreže El-Džezira i prekid veza sa Iranom, kazao je jedan od dužnosnika ovih zemalja i dao Dohi deset dana da ispune zahtjeve.
Očekuje se da će rok isteći u nedjelju.

Alu Sani kaže da je Dohi nemoguće da prestane da radi ono što nikad ranije nije radila.

“Ostavljeno nam je da zaključimo da svrha ultimatuma nije bila rješavanje navedenih pitanja već pritisak na Katar da preda svoju suverenost. To je nešto što nećemo učiniti”, kazao je on.

Turska je podržala Dohu u sporu sa četiri arapske zemlje, a katarski ministar odbrane bi trebao u petak posjetiti Ankaru i održati razgovore sa turskim kolegom.
Kuvajt, koji je održao veze s Katarom, pokušava posredovati u sporu uz potporu Washingtona.

IslamBosna.ba