IslamBosna.ba– Zahtjevi upućenI Kataru od četiri druge arapske zemlje su dizajnirani da budu odbijeni, izjavio je ministra vanjskih poslova Katara, objašnjavajući kako njihov ultimatum nije bio usmjeren na suzbijanje terorizma, već na umanjivanje suvereniteta Katara.
Šejh Muhammed bin Abdurrahman Alu Sani je izjavio novinskoj agenciji Reuters da zahtjev arapskih zemalja za zatvaranjem turske baze u Kataru ‘ne dolazi u obzir’.
“Nećemo se povući iz bilo kakvog sporazuma kojeg smo već potpisali. Mi stvarno poštujemo odnos koji imamo s Turskom”, kazao je on.
Međutim, Šejh Muhammed, koji je razgovarao sa novinarima u Rimu, je dodao da je Doha i dalje spremna da sjede i razgovara o žalbama svojih arapskih susjeda.

“Lista zahtjeva će biti odbačena, neće biti prihvaćena. Spremni smo da se angažujemo u dijalogu, ali pod odgovarajućim uslovima”, rekao je katarski šef diplomatije.

On je naglasio da svaka od država može da izrazi negodovanje prema Kataru, ali ukoliko za to ima dokaz, te da bi bilo kakav spor trebao biti riješen putem pregovora, a ne nametanjem ultimatuma.

“Vjerujemo da je svijet uređen međunarodnim zakonima, koji ne dozvoljavaju većim zemljama da maltretiraju manje. Niko nema pravo da suverenoj državi daje ultimatum”, istakao je Alu Sani na konferenciji za novinare u Rimu.

On je također kazao da neće zatvoriti televizijsku mrežu Al-Jazeera, rekavši da druge arapske zemlje mogu, ukoliko žele, pokrenuti vlastite konkurentske mreže.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom 5. juna, na osnovu optužbi da Doha podržava “terorizam” i da je prebliska s Iranom, ove optužbe Katar negira.

Nakon dvije sedmice, četiri arapske države dale su ultimatum Dohi da ispuni listu od 13 zahtjeva u roku od deset dana kako bi se okončale mjere protiv Katara.

Zahtjevi uključuju da Katar ugasi Medijsku mrežu Al-Jazeera, zatvori tursku vojnu bazu, umanji odnose s Iranom i isplati neodređenu sumu novca na ime nadoknade.

IslamBosna.ba