IslamBosna.ba– Četiri zemlje koje su Kataru nametnule blokadu dogovorile su se da produže rok Doha za prihvatanje njihovih zahtjeva, prema saudijskoj novinskoj agenciji.
U zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata navedeno je da je grupa prihvatila zahtjev Katara.

Kuvajt je primio odgovor Katara na listu od 13 zahtjeva koju su sastavile zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, javila je kuvajtska državna agencija KUNA u ponedjeljak.

Ne navodeći da li je Katar u više navrata odbio ultimatum, KUNA je navela da je kuvajtski emir Šejh Sabah el-Ahmad es-Sabah zatražio od bloka predvođenog Saudijskom Arabijom da Kataru daju još 48 sati. Kuvajt posreduje u rješenju zaljevske krize.

Govoreći na britanskoj televiziji, ministar odbrane Katara, Halid bin Muhammed je kazao: “Nadamo se da nećemo doći do faze vojne intervencije, ali mi smo spremni. Mi smo ovdje da branimo našu zemlju”.
On je kazao da je Katar dokazao da nije lahka zemlja za ‘progutati’.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom, na osnovu optužbi da Doha podržava “terorizam” i da je prebliska s Iranom – ove optužbe Katar negira.

Nakon dvije sedmice, četiri arapske države dale su desetodnevni ultimatum Dohi da ispuni listu od 13 zahtjeva kako bi se okončale mjere protiv Katara.

Šef diplomatije Katara je rekao u više navrata da Doha ne može prihvatiti zahtjeve, kazavši da je lista sastavljena da bude odbijena.

On je objasnio kako Doha želi razgovarati, ali ne o zahtjevima kojima se narušava suverenitet Katara.

“Svima je jasno da se ovim zahtjevima želi narušiti suverenitet države Katar, ugušiti sloboda govora i nametnuti mehanizam revizije i provjere za Katar”, kazao je katarski ministar vanjskih poslova Muhammed bin Abdurrahman Alu Sani.

IslamBosna.ba