IslamBosna.ba- Vlada Kazahstana radi na zakonu kojim će zabraniti hidžabe i nikabe na javnim mjestima, prenijeli su u subotu mediji.

Ministar vjerskih poslova Kazahstana, Nurlan Ermerbajev je rekao agenciji Sputnik da rade na nacrtu zakona kojim će zabraniti hidžab i nikab, te da je taj zakon neophodan za budućnost zemlje.

Prema Ermekbajevu ovaj zakon će ‘pomoći ljudima da se suzdrže od radikalnih religijskih pokreta’.

U ovoj centroazijskoj zemlji 70 posto stanovništva čine muslimani, dok 24,7 posto su pravoslavci.

U aprilu, vlada Kazahstana je najavila da građanima osuđenim za članstvo u IDIŠ-u će biti oduzeto državljanstvo. Također, predsjednik ove zemlje Nursultan Nazarbajev je u aprilu pozivao na zabranu kratkih pantalona, brada, nikaba i hidžaba na zakonodavnom nivou ističući da ova odjeća nije dio tradicije stanovnika ove zemlje.

Korisnici društvenih mreža su odmah reagirali na Nazarbajeve prijedloge, ali ne odobravajući niti osuđujući, već pretpostavljajući da će vlasti vjerovatno izložiti osobe koje nose ovakvu odjeću progonu. Slična situacija se dogodila 2011., kada su mesdžidi, koji su se u Kazahstanu mogli pronaći svuda čak i u državnim institucijama, zabranjeni svukuda na zakonodavnom nivou.

IslamBosna.ba