IslamBosna.ba- Muslimanske vođe Kenije su izrazile opće ogorčenje zbog izvještaja da su muslimanske učenice u srednjoj školi u Mumbasi prisiljene pod prijetnjom izbacivanja iz škole da prisustvuju crkvenim službama.

Muslimanke koje pohađaju srednju školu za djevojčice Bura navode da su primorane da prisustvuju kršćanskim crkvenim službama čime je prekršeno njihovo ustavno pravo na slobodu obožavanja.
Abdulsvamed Nassir, zastupnik u parlamentu ispred izborne jedinice u kojoj se škola nalazi, kaže da je dobio nekoliko pritužbi od zabrinutih roditelja.
“Roditelji i učenici su posjetili moj ured u znak protesta”, kaže Nassir.
“Oni su mi objasnili da su im uskraćena vjerska prava. Rekli su mi da se u školi naše muslimanske djevojke prisiljavaju da prisustvuju crkvenim obredima”, dodaje on.
Aden Bare Duale, većinski vođa kenijske nacionalne skupštine, sa svoje strane, je obećao da će predočiti problem ministru obrazovanje Jacobu Kaimenyiu.

“Reći ću profesoru Kaimenyiu o ovim navodima”, kazao je Duale.
“Mi ćemo mu reći da ovakvi nastavnici su oni koji kvare Keniju- Keniju u kojoj su muslimani i kršćani, kao i druga plemena i religije, ujedinjeni”, dodao je on.
“U Šejh Halifa školi, nijedan učenik kršćanin nije primoran da ulazi u džamiju”, dodaje Duale, pozivajući se na muslimansku školu na kenijskoj obali koju pohađaju i muslimani i kršćani.
Prema izvještajima oko 40 muslimanskih učenica je suspendovano iz škole prošle sedmice jer se nisu pojavile na nedjeljnoj crkvenoj misi.
Roditelji suspendovanih učenica su se kasnije okupili u Nassirovom uredu kako bi se žalili, pozivajući ga da iznese ovaj problem u parlamentu.
“Imam potpisanu peticiju i službeno ću je predstaviti u parlamentu iduće sedmice”, dodaje Nassir.
Sporovi oko vjere nisu novi u pretežno kršćanskoj Keniji gdje muslimani čine oko 11 posto stanovništva.

U martu, Vijeće imama i daija je osudilo odluku kenijskog visokog suda kojim se zabranjuje nošenje hidžaba u školama na sjeveroistoku zemlje.
Sud je donio odluku da je nošenje hidžaba diskriminirajuće i da je u suprotnosti sa propisima škole.
Vijeće imama i daija odgovorilo je na presudu optužujući sud da namjerno zanemaruju Član 32 ustava u kojem je navedeno da građani Kenije “neće biti primorani na djelovanje ili učestvovanje u nekom činu koje je u suprotnosti sa uvjerenjem osobe ili njenom vjerom”.

IslamBosna.ba