Porodica sitnog kriminalca Wang Yanhuija obaviještena je da je on iznenada preminuo tijekom ispitivanja u policijskoj stanici, u koju je doveden pod sumnjom da je sudjelovao u krađi, no kada je porodica preuzela njegovo tijelo otkrila je ozljede koje su upućivale na nasilnu smrt i mučenje.

Lokalni mediji javili su kako je Wang umro još 21. februara, tri dana nakon što je uhićen. Iako je policija u službenom izvješću navela kako je uhapšeni umro nakon što je prebačen u bolnicu zbog bolesti, porodica koja je pregledala tijelo tvrdi kako su Yanhuiju bile odrezane bradavice na prsima, rasječene genitalije, te da je imao višestruke frakture lubanje, a svuda po tijelu bile su vidljive posjekotine i tragovi mučenja i iživljavanja. 

Kad je skandal izašao u javnost kineske su policijske vlasti nastojale umanjiti štetu naredivši šefu lokalne policijske uprave da podnese ostavku na svoju funkciju, a njegov je zamjenik otpušten pod optužbom da nije spriječio smrt pritvorenika.   

Četvorica policajaca koji su sudjelovali u premlaćivanju i mučenju Wang Yanhuija su suspendirani i optuženi za nasilno postupanje u službi.

Ovo nije prvi takav slučaj sumnjive smrti pritvorenika u Kini, zbog čega je najnoviji skandal izazvao golemi bijes javnosti i seriju optužbi na račun policije zbog toleriranja brutalnosti i nasilja u svojim redovima.

(vijesti.net)

 

Leave a Reply

*

captcha *