IslamBosna.ba- Vlasti sjevernozapadne kineske Xinjiang regije uhapsile su 17 osoba zbog poticanje Ujgura da poste tokom mjeseca ramazana, prenijele su organizacije za ljudska prava.
Petoricu muškaraca su odveli policajci u civili u Yencheng okrugu u petak, navodi Svjetski kongres Ujugura.
Policija okruga Kuqa uhapsila je 12 muškaraca na vratima Velike džamije, kazao je glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujugura, Dilxat Raxit.
“Prema našim izvorima, policija navodi da su oni širili propagandu na džamijskim vratima o postu tokom ramazana”, dodao je on.
Peking je uveo stroga pravila za stanovnike Xinjianga zabranjujući osobama mlađim od 18 godina da praktikuju vjeru uvodeći kazne za porodice čija djeca uče Kur’an ili poste tokom ramazana.
Roditelji i skrbnici ujgurske djece i tinejdžera su često pod pritiskom lokalnih dužnosnika da potpišu obećanja da neće dozvoliti djeci da učestvuju u vjerskim aktivnostima.
Muslimanima koji su članovi vladajuće kineske Komunističke partije je zabranjeno da otvoreno ispoljavaju svoju vjeru, dok državne kompanije i organizacije rutinski naređuju svima da tokom dana jedu.
“Kineska vlada je zabranila Ujgurima da napuštaju svoja prebivališta tokom ramazana, i ukoliko moraju da odu, oni moraju vlastima podnijeti detalje puta i odredište”, kaže Raxit.

“Vlasti žele da džamijsko osoblje pomaže sigurnosnom osoblju, koje se nalazi u džamiji da 24 sata dnevno, da provode nadzor”, dodaje Raxit.
“Oni žele da potvrde identitet svake osobe koja dolazi na namaz u džamiju”.
Tekstovi ramazanskih hutbi također moraju proći cenzuru u Pekingu, kaže Raxit.
Restoranima u vlasništvu Ujgura je zabranjeno da tokom dana budu zatvoreni.

Kinez Zhang iz Xinjianga kaže da pojedini nastoje izbjeći pravilnik.
“Pitao sam pojedine Ujgure o ovome i oni kažu da će koristiti indirektne metode, poput toga da kažu da nema mušterija ili će pripremati unaprijed hranu”, kaže Zhang.
“Svakome ko prima vladinu platu ili penziju je naređeno da ne posti tokom ramazana, tako da se moraju povinovati jer vlada je njihov izvor prihoda”, kaze on.
On dodaje da su se mjere počele primijenjvati nakon nemira u Urumiju od 5. jula 2009. godine.
“Ovakva pravila se nikada nisu primjenjivala prije 5. jula. Ona su rijetko zapisana crno na bijelo, nijedan zvaničnik zapravo neće reći da oni ne žele da narod posti”.

IslamBosna.ba