IslamBosna.ba- Nove oštre mjere su  nametnute muslimanskoj kineskoj manjini u provinciji Sinkjang kako se spriječio ‘islamski ekstremizam’.

U skladu s novim smjernicama, muslimani Ujguri mogu biti uhapšeni zbog svog položaja dok su u namazu, boje kose čak i načina na koji nose svoje satove.

Od aprila na hiljade muslimana je zadržano u političkim ‘kampovima prevaspitavanja’ širom Sinkjanga zbog navodnih ‘ekstremističkih’ i ‘politički netačnih’ stavova.

Kineske vlasti oslanjaju se na spisak ’75 znakova vjerskog ekstremizma’ koji je ranije objavljen ove godine kako bi hapsili Ujgure.

Među znakovima ‘ekstremizma’ su ‘žene koje nose vjersku odjeću na posao’ tokom mubarek mjeseca ramazana, ‘skladištenje ili kupovanje velikih količina hrane’ ili ‘nenormalno ponašanje’, ‘klanjanje u grupama u javnosti van džamija’.

Međutim, sekretar Komunističke partije iz grada Hotan u Sinkjangu su nedavno kazali za ujgursku novinsku agenciju RFA da su u aprilu obaviješteni o nekoliko novih ‘znakova ekstremizma’  koji sigurnosnom osoblju nagovještavaju da li osobe imaju potencijal da postanu ‘islamski radikali’.

On je kazao: “Nove smjernosti kažu da tražimo one koji dok klanjaju stoje rastavljenih nogu i stavljaju ruke iznad grudi, i koji također farbaju svoju kosu crvenom kanom”.

Pored postojećih smjernica koje upozoravaju na Ujgure ‘koji puštaju kose ili brade’, nova uputstva savjetuju vlastima da motre na one koji ‘nose kratke pantalone’ i ‘one koji nose sat na desnom zglobu’, kazao je on.

Sekretar partije dodaje: “Sada se smatra da ispoljavaju vjerski ekstremizam oni seljani koji ne pozdravljaju partijskog sekretara ili kadrove, kao i oni koji iznenada prestanu piti alkohol”.

Sekretar nije pružio detalje ko je naredio nove smjernice ili da li je neko uhapšen zbog njih u njegovom selu.

IslamBosna.ba