IslamBosna.ba – Kako bi navodno obuzdala islamski ekstremizam, kineska vlada je objavila da će roditelji u većinskoj muslimanskoj regiji biti prijavljeni policiji ukoliko budu poticali ili prisiljavali djecu na vjerske aktivnosti.
Nova pravila za Xinjiang, koja bi trebala stupiti na snagu 1. novembra, izričito navode da roditelji i staraoci ne mogu ‘organizovati, mamiti ili prisiljavati maloljetnike da pohađaju vjerske aktivnosti”, prenio je Xinjiang Daily.
Osim toga, roditeljima je zabranjeno da djeci promoviraju ekstremistička uvjerenja, te da ih prisiljavaju da oblače ekstremističku odjeću ili simbole. Novi zakon potiče obične građane da prijavljuju takve aktivnosti.
“Bilo koja grupa ili osoba ima pravo da zaustavi takvo ponašanje i da prijavi organima javne sigurnosti”, navodi Vlada.
Pravila također zabranjuju bilo kakav oblik vjerskih aktivnosti u školama.
Ukoliko roditelji ne mogu zaštiti svoju djecu od ekstremizma i terorizma, i učenici ne mogu pohađati postojeće škole, roditelji  ih moraju upisati u specijalne škole na ‘ispravljanje’.

Škole, pak, su odgovorne za udaljavanje učenika od separatizma i ekstremizma kako bi se napravila atmosfera koja ‘poštuje nauku, traži istinu, odbija neznanje i protivi se praznovjerju”.

Kineska vlada opovrgava da zlostavlja Ujugure, navodeći da su njihova kulturna i vjerska prava u potpunosti zaštićena.
Dok kineski zakon podržava slobodu vjeroispovijesti, on ne dozvoljava maloljetnicima vjerske aktivnosti. Kako bi to osigurali, vlasti su u posljednjih nekoliko godina zatvorile muslimanske škole u Xinjiangu.
Smješten na sjeverozapadu Kine, Xinjiang naseljava oko 21 milion stanovnika, a 45 posto čine Ujguri.

IslamBosna.ba