IslamBosna.ba- Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je uznemireno zbog turske reakcije na vijest o zabrani posta i drugih islamskih obreda za Turke Ujgure u oblasti Istočnog Turkistana, na zapadu ove zemlje.

Glasnogovornica ministarstva je u saopćenju je kazala: “Kineske vlasti su tražile pojašnjenje postupka gdje je Turska izrazila svoj strah i bojazan zbog takvih vijesti i to prenijela kineskom ambasadoru u Ankari.”

Ona je još dodala: “Mi smo uznemireni zbog reakcije turskog Ministarstva vanjskih poslova i naša nastojanja usmjerena su na očuvanje i jačanje odnosa između dvije zemlje”.

“Trebalo bi da znate da svi ljudi Xinjianga uživaju slobodu vjerskih uvjerenja prema kineskom ustavu”, dodala je ona.
“Mi se naravno nadamo da će se turska strana naći sa Kinom na pola puta i osigurati nesmetan razvoj odnosa”.
Prošlog mjeseca, državni mediji i vladine internet stranice u Xinjiangu (Sinđijang) objavile su priče i službene obavijesti zahtijevajući posebno od članova stranke, državnih službenika, učenika i nastavnika da ne poste ramazan, nešto što se također dogodilo i prošle godine.
Kineska komunistička stranka kaže da štiti slobodu vjeroispovijesti, ali čvrsto kontroliše sve vjerske aktivnosti i dozvoljava rad samo priznatim vjesrskim institucijama.
U Kini živi oko 20 miliona muslimana, a samo jedan dio su Ujguri. Provincija Xinjiang u centralnoj Aziji zauzima skoro šestinu teritorije Kine u kojoj živi oko 8,3 miliona Ujgura, muslimana čiji je jezik najbliži turskom, a sebe smatraju kulturno i etnični bliskim narodima u centralnoj Aziji.

Početkom 20. vijeka Ujguri su nakratko proglasili nezavisnost u regionu gdje danas žive, ali je provincija pod suverenitetom Narodne Republike Kine od 1949. godine, koja je smatra autonomnim regionom, poput Tibeta.

Ime Xinjiangna mandarinskom kineskom znači “nova teritorija”, ali pripadnici ujgurskog naroda, koji smatraju da polažu historijsko pravo na tu teritoriju, preferiraju naziv “Ujguristan” ili “Istočni Turkistan”.

Sukobi su eskalirali devedestih godina, a najveći pojedinačni sukob izbio je 1997. godine kod grada Gulje, u kome je poginulo najmanje devet ljudi.

Od  napada na SAD 11. septembra 2001. Kina je označavala Ujgure kao pomagače El-Kaide, optužujući ih da su bili obučavani i indoktrinisani od strane talibana iz susjednog Afganistana.

Poslije invazije na Afganistan 2001. godine, američke snage zarobile su više od 20 Ujgura koji su bili u zatvoru Guantanamo šest godina, ali niko od njih nije osuđen za terorizam.

IslamBosna.ba