Ilham Tohti (44), profesor na Centralnom univerzitetu za manjine u Pekingu, vratio se u subotu kasno navečer kući nakon što je 12 sati proveo u pritvoru. Njegovoj kćeri (18), koja je putovala sa njim, dozvoljeno je da otputuje u SAD kasnijim letom.

Prema Nury Turkelu, advokatu iz Washingtona, Tohti je trebao provesti godinu dana na Univerzitetu Indijana kao gostujući profesor te da je putovao sa privremeno izdatom vizom.

“On nije planirao da da ostane u SAD-u. On je gostujući profesor baš kao i mnogi drugi kineski profesori”, kaže Turkel.

Tohti navodi da su ga na aerodromu ispitivali od 08:45 do 21 sat i to tri odvojene grupe policajaca, a da mu niko nije naveo razlog zbog čega je zatvoren.

Prvih deset sati ispitivanja policajci su odbijali da mu dozvole odlazak u kupatilo, a nisu mu dozvoljene ni hrana i voda, izjavio je Tohti.

“Nisu imali nikakvog razloga da sumnjaju u mene, nisu imali razloga da me zatvore, nisu imali razloga da mi uskrate građansko pravo da putujem”, navodi Tohti. “Oštro osuđujem njihovo brutalno, barbarsko ponašanje i nastaviću da tražim svoje pravo da putujem”.

Tohtiju je u nekoliko navrata već zabranjivano da putuje i veliki broj puta je bio u kućnom pritvoru u vrijeme smrtonosnih etničkih pobuna u Xinjiangu tokom 2009. kada je počeo progon ujgurskih aktivista.

Muslimanski Ujguri koji se etnički, kulturno, vjerski i jezički razlikuju od kineske Han većine, već dugo vremena teroriše komunistička vlada Kine. Ujguri su često diskriminisani, uključujući i putna ograničenja i nemogućnosti dobivanja pasoša. Mnoge Ujgure vrijeđa ono što smatraju kineskim gušenjem ujgurske kulture i identiteta, kao i politika favoriziranja Kineza, dominantnog naroda u Kini. Džamijama se rutinski zabranjuje puštanja ezana, a pored toga, komunistička partija službeno vodi kontrolu  imenovanja imama. Također, muslimanima je zabranjeno da oni sami nezavisno organizuju odlazak na hadždž, mimo odlazaka koje kontrolira država. Ujguri kažu da je politika podsticanja Kineza od strane Pekinga usmjerena na potiranje ujgurske kulture, i ekonomsku marginalizaciju.

Iako se Tohti nije pridružio pozivima na nezavisnost Xinjianga njegovi otvoreni govori o etničkim politikama stavili su ga pod nadzor sigurnosnih službi. Pored ograničavanja putovanja, agenti ministarstva javne sigurnosti oduzeli su njegovom šestogodišnjem sinu boravišnu dozvolu tako da je nemoguće da ga prijavi u osnovnu školu, navodi ovaj profesor.

“Moja porodica se cijelo vrijeme nalazi pod veoma teškim pritiskom”, kaže Tohti. “Zaista ne želim ni minutu  više ostati u ovoj zemlji”.

U decembru prošle godine Tohti je izjavio da se plaši da su se njegovi govori o socijalnim pitanjima Ujgura u Xinjiangu negativno odrazili na život njegove porodice u Pekingu.

U avgustu, kineske vlasti su privele profesora upozoravajući ga da ne govori za strane medije niti da preko interneta raspravlja o vjeri nakon što je na svojoj internet stranici objavio da su vlasti poslale oružane snage u Xinjiang da nadgledaju muslimane tokom ramazana.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *