IslamBosna.ba– Muslimanka iz kineske sjeverozapadne regije Sinkjang je uhapšena nakon što je objavljivala ajete iz Kur’ana i druge vjerske materijale na društvenim medijima.
Dvadesetšestogodišnja žena je uhapšena u gradu Korla ove sedmice nakon što je širila ‘ekstremne vjerske misli’, prenosi Radio Free Asia.
“Postoji ekstremistički vjerski sadržaj koji nije dozvoljeno objavljivati, a ona je objavila takve stvari veliki broj puta”, kazao je zaposlenik u vladinom odjelu za praćenje ekstremizma.
On dodaje da je objavljivanje “citata iz Kur’ana ili o Allahu protiv zakona”.

U međuvremenu, internet korisnik iz Sinkjanga je kazao da je zabranjena javna prodaja Kur’ana u knjižarama regije.
“Doživio sam također nešto slično”, kazao je on, dodajui da je prethodno bio optužen za ‘propagiranje ekstremističkog vjerskog sadržaja poput teksta i slika”.
“Bile su to slike osoba koje nose islamsku odjeću, crno od glave do pete, i zvijezda i polumjesec simbole muslimanske vjere”, kazao je korisnik. “Kada sam to objavio na Twitteru, dobio sam poruku u kojoj je navedeno da je sadržaj obrisan”.

“Zabranjeno je prodavanje Kur’ana na javnim mjestima, i to je vrlo osjetljivo pitanje, jer je zabranjen”, kazao je on. “Bio sam u nekoliko knjižara … i tražio sam da ga kupim, da sam čitam, ali su mi rekli da je trenutno u fazi provjere”, kazao je on.
U sjeverozapadnoj regiji Sinkjang živi više od 10 miliona muslimana, pripadnika manjinske grupe Ujguri.
Prošlog mjeseca, kineske vlasti objavile su popis od više desetina zabranjenih muslimanskih imena u sklopu akcije borbe protiv ‘esktremizma’.
Zabranjena imena uključuju Islam, Džihad, Hadždž, Meka i Medina, iako poptuni popis još nije objavljen.
Ranije ove godine, vlasti Sinkjanga uvele su zabranu zabranu nošenja dugih brada, pokrivala za tijelo i lice na javnim mjestima.Nova pravila zahtijevaju od radnika na javnim mjestima, poput željezničkih stanica i aerodroma, da ne puštaju one koji pokrivaju dijelove tijela, uključujući lice i da ih prijave policiji.

Osim toga, bit će kažnjavani oni koji odbijaju gledati državnu televiziju.

“Ovo je samo posljednji u mnoštvu novih propisa ograničavanja vjerskih sloboda u ime borbe protiv ‘vjerskog ekstremizma'”, kazala je u saopćenju Sophie Richardson, direktorica HRW za Kinu.
“Ove politike su očito kršenje domaćih i međunarodnih zaštita o pravima na slobodu vjerovanja i izražavanja. Ako je vlada ozbiljna da donese stabilnost i harmoniju u regiji kao što to tvrdi, onda treba smanjiti a ne duplirati represivne politike”.

IslamBosna.ba