IslamBosna.ba-Stotine etničkih Ujgura je zatvoreno od kineskih vlasti jer se nisu povinovali zabrani obavljanja namaza na radnom mjestu, koji je stupio na snagu od  1. januara 2015. godine.

Muslimanskoj manjini nije dozvoljeno da obavljaju namaz u džamiji u kojoj oni žele. Umjesto toga, njima je dozvoljeno da obavljaju namaz samo u onim džamijama u kojoj su kineski zvaničnici registrovali njihova imena.

Kineske vlasti su odredile u koje džamije ujgurski muslimani mogu ići, i ograničili su ih na jednu džamiju preko ‘džamijskih kartica’ koje funkcionišu poput ličnih karti.

Pri ulasku i izlasku iz džamije, oni trebaju pokazati svoje ‘džamijske kartice’ koje dijeli Odbor za vjerska pitanja Kine. Svaki član manjinske grupe može dobiti ovu karticu, jedino ukoliko se odobri njegov zahtjev od strane policije i obavještajne agencije.

Veliki broj vjernika je osuđen zbog neposlušnosti imamu, jer nisu prisustvovali namazima u određenim džamijama u kojima je dopušteno da uđu, navode iz udruženja za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkkistana.

„Dozvoljeno im je da uđu samo u džamiju na koju glasi njihova kartica. Kada odu na neko drugo mjesto na namaz, suočavaju se sa strogim kaznama, jer nisu registrovani da mogu ući u te džamije“, kazao je Sejjit Tumturk, direktor navedenog udruženja.

„Ukoliko policija primjeti da bilo koji pripadnik manjinske grupe krši pravilo, onda će ta osoba dobiti najmanje tri godine zatvora“, dodaje Tumturk.

Stroga pravila koja su u Urumkiju nametnule kineske vlasti nisu samo ograničena na navedeno. Imami mogu držati hutbe samo u trajanju od pola sata. Imam drži hutbu o vjerskim temama koje je odobrio Odbor za vjerska pitanja kineske vlade.

Ujgurima nije dozvoljeno da kažu amin na kraju dove, a od avgusta su muškarci sa bradama pod prismotrom.

IslamBosna.ba