IslamBosna.ba- Kienske vlasti još više stežu obruč oko muslimana u problematičnoj oblasti Xinijiang u Kini. Zvaničnici su izdali zabranu na 22 muslimanska imena ujgurskom stanovništvu u pokušaju ‘obeshrabrivanja ekstremizma’. Roditeljima je izdato upozorenje da će djeci biti zabranjeno pohađanje škole ukoliko ne promjene ime, navodi lokalna policija i stanovnici.
Žena ujgurskog porijekla, Turahan, koja živi u prigradskom selu u Hotenu, kazala je u srijedu za ujgurski servis RFA da su poglavar sela i policija izdali obavijest o ‘spisku zabranjenih muslimanskih imena’.
“Ime moje kćerke je Muslime, tako da nam je u našu kuću došla policija i rekla nam da moramo promijeniti ime naše kćerke što je prije moguće”, kazala je ona. “Policija nam je objasnila da je takvo ime kao Muslime službeno zabranjeno. U takvim okolnostima, bili smo prisiljeni da promijenimo ime naše kćerke”.

Policija je također kazala Turahan: “To je odluka općine i vlasti sela. I nemoj postavljati glupa pitanja”.
Turakhan je kasnije saznala da su vlasti zabranile djeci, čiji roditelji nisu promijenila njihova imena, ulazak u vrtiće i osnovne škole, navodi ona.
Fotografija zvaničnog saopćenja u kojem je zabranjeno 15 muslimanskih imena za dječake i sedam za djevojčice prvo se pojavila u Sina Weibo, kineskoj verziji Twittera.
Saopćenje su izdali Komunistički odbor sela Tokhola i seoska administracija prefekture Hoten.
Zabranjena imena za dječake su Bin Laden, Saddam, Hussejin, Arafat, Mudžahid, Mudžahidulla, Esadulla, Abdulaziz, Sejfulla, Guldulla, Sejfiddin, Zikrullla, Nasrulla, Šemsiddin i Pahirdin. A zabranjena imena za djevojčice su: Amanet, Muslime, Muhlise, Munise, Aiše, Fatima, Hadidža. Sva ova imena su uobičajena među muslimanima širom svijeta, bez obzira na rasu.

Potpredsjednik Udruženja američkih Ujgura iz Washingtona, Ilšat Hesen, je zabranu nazvao ‘glupom odlukom’, kršenjem ljudskih prava i primjerom ekstremne politike asimilacije za kineske Ujgure od strane kineskih vlasti.
“Davanje vjerskih ili etničkih imena djeci je osnovno ljudsko pravo”, kazao je on za RFA. “Čak i u ustavu Kine i regionalnim etničkih zakonima ne postoji nešto takvo poput zabrane imena”.
Hesen je napomenuo da pojedini visokorangirani, pro-kineski i pro-komunistički ujgurski zvaničnici imaju tipična muslimanska imena poput Sejfiddina Azizija, Isma’il Ahmeda, Nur Bakrija.

IslamBosna.ba