IslamBosna.ba- Vlasti u južnoj kineskoj provinciji Guangdong kaznile su upravnika hotela u pograničnom gradu Šenčen zbog kršenja zabrane primanja gostiju etničke manjine Ujgura.

Zaposlenik hotela koji se u ponedjeljak javio na telefon, potvrdio je da je izrečena novčana kazna, prenosi Radio slobodna Azija (RFA).

“Prema pravilima lokalne policijske stanice, morali smo platiti novčanu kaznu zbog primanja gosta iz Sinjanga”, kazao je on.

“Sigurnost je sada znatno veća zbog 19. partijskog kongresa, a zabrana se odnosi na osobe iz Singjanga”, kazala je ona dodajući da je hotel kažnjen sa 15 hiljada juana ( oko 2.200 dolara) zbog kršenja pravila.

“Znam da se ne smije generalizovati cijela grupa ljudi, i da u svakoj postoje loši ljudi, ali nam je policija rekla da ne smijemo primati osobe iz Singjanga”, kazala je ona.

Zaposlenici saune u Futian oblasti su kazali da im je rečeno da od svih gostiju moraju zahtijevati lične karte, u sklopu novih sigurnosnih propisa vezanih za 19. Kongres stranke.

“Detalji se odmah dostavljaju policiji preko zajedničke baze podataka, i policija stavlja veto za goste za koje vjeruje da predstavljaju prijetnju”, kazao je zaposlenik.

“Definitivno moraju da se registruju, i ne možemo primati goste iz Singjanga, ali Han Kinezi iz Singjanga mogu da uđu kada se registruju”.

Zaposlenik iz hotela Dongpu Tianhe, iz filijale lanaca hotela 7Days Inn, potvrdio je zabranu u ugostiteljskoj industriji.

“Za sada, ne možemo prihvatiti goste Ujgure”, kazao je zaposlenik.

Prošle sedmice, u Hotanu su uvedene posebni ‘zeleni putevi’ za vozače Han Kineze kako bi zaobišli sigurnosne provjere na putevima, dok se Ujguri podvrgavaju posebnim pretragama tijela.

Jedan ujgurski privrednik je kazao za RFA da se slični kontrolni punktovi nalaze svukuda oko Hotana.

IslamBosna.ba