„Ukoliko bilo koja vjerska ličnost bude govorila o ramazanu tokom vjerskih aktivnosti ili podstakne ljude da učestvuju, izgubit će svoju dozvolu za rad“, izjavio je Dilxat Raxit, glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura, stacioniranog u Minhenu. „Ozbiljnijim slučajevima prijeti hapšenje za podsticanje ilegalnih vjerskih aktivnosti“, dodao je on.

Dan prije početka ramazana najmanje 11 osoba je poginulo u seriji napada u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang. Kineske vlasti za napade su okrivile nacionalne manjine, nakon čega je kineska policija ubila dvoje muslimana prošle nedjelje. Napadi su došli dvije sedmice nakon što je 18 ljudi ubijeno u napadu u Xinjiang regiji. Nakon nereda, više od 100 Ujgura je uhapšeno od strane kineskih vlasti. Većina uhapšenih jesu pobožni muslimani koji su išli u džamiju i čije žene su pokrivene, kažu stanovnici regije.

Glavni grad Xinjianga Urumqi je bio poprište smrtonosog nasilja jula 2009, kada je se ujgurska manjina pobunila protiv nametnutih kineskih restrikcija u regiji. Ishod nemira bio je gotovo 200 mrtvih, 1.700 ranjenih, prema zvaničnom vladinom izvještaju. Ali Ujguri kažu da su brojke znatno veće. Kineske vlasti osudile su oko 200 ljudi, većinom Ujgura, za kovanje pobune i njih 26 je osuđeno na smrt. Bejing je uveo stroga ograničenja kineskim muslimanima odmah na početku ramazana.

Muslimani članovi vlade Xinjianga natjerani su da potpišu “dokument odgovornosti” zaklinjući se da neće postiti, ići na teraviju niti imati druge vjerske aktivnosti. „Post tokom mjeseca ramazana je tradicionalni i etnički običaj, i dozvoljeno im je da poste“, odgovorila je uposlenica lokalnog vladinog ureda u Urumqiju potvrđujući ograničenja. „Ali nije im dozvoljeno da imaju bilo kakve vjerske aktivnosti tokom ramazana“, dodala je službenica.

Što se tiče privatnih kompanija, Ujguri su prinuđeni da ručaju tokom posta u kompaniji. Svako ko odbije jesti može izgubiti godišnji bonus ili posao, kaže Raxit. Zvaničnici su se također usmjerili na muslimanske učenike, pružajući im besplatne ručkove tokom perioda posta. Ujgurski stanovnik Beijinga kaže da je učenicima ispod 18 godina zabranjeno da poste ramazan. Osim toga, vlada je prisilila restorane u većinskim muslimanskim regijama da budu otvoreni tokom cijelog dana, da prodaju alkohol – inače će im ukinuti dozvole za rad.

Ograničenja su također nametnuta ljudima koji pokušavaju prisustvovati molitvama u džamijama. Svako ko ide na namaz i molitve u džamiju mora se registrovati s ličnom kartom. „Moraju se registrovati. Nakon namaza nije im dozvoljeno da se okupe i razgovaraju međusobno“, dodaje Raxit. Slična ograničenja i zabrana posta dogodila se i tokom ramazana 2009. godine.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *