altKo je Deda Mraz i šta nije u redu sa njegovim likom?

Današnja verzija Deda Mraza se razvila iz stvarne osobe, Svetog Nikole, koji je živio prije 1700 godina. On je bio biskup u drevnom gradu koji se nalazi u današnjoj Turskoj. Prema legendi, postao je biskup još kao dječak. Bio je vrlo fin i običavao je izlaziti u noći kako bi davao poklone siromašnim. Njegova velikodušnost nije bila ograničena na jedno doba godine. Nakon njegove smrti 6.decembra, škole u cijeloj Evropi počele su slaviti dan godišnjice njegove smrti. Ovaj običaj se nastavio stotinama godina.

U Engleskoj je proslava Dana Svetog Nikole zabranjena kada je Henri VIII osnovao crkvu Engleske. Slavlje se nastavilo kasnije, kada se Kraljica Viktorija udala za njemačkog princa Alberta, ali je Sveti Nikola preimenovan u Oca Božića i pojavio se uoči Božića, 24.decembra, a ne 6.decembra kako je prvobitno slavljen. Američka tradicija Deda Mraza preuzeta je iz izmijenjene engleske verzije.

Ko je Deda Mraz? Je li on ima kršćansko porijeklo?

Neki kršćani se protive ideji Deda Mraza jer je on više sekularan nego kršćanin; neki nekršćani se protive ideji Deda Mraza jer on ima korijene u kršćanstvu.
U svakom slučaju, Deda Mraz je snažan kulturološki simbol kojeg je nemoguće ignorisati, ali to ne znači da ga treba prihvatiti bez sumnje. Postoje dobri razlozi zašto treba prekinuti ovu tradiciju.

Roditelji moraju lagati o Deda Mrazu

Možda najozbiljniji prigovor raširenom vjerovanju djece u Deda Mraza jeste i onaj najjednostavniji: roditelji moraju lagati djeci. Ne možete podržavati vjerovanje bez nepoštenosti, a ovo nije samo “mala laž” za njihovo dobro ili laž koja bi ih zaštitila od nekog zla. Roditelji ne bi trebalo da kontinuirano lažu svojoj djeci bez nekog opravdanog razloga.

Roditelji moraju lagati sve više o Deda Mrazu

Da bi omogućili da djeca vjeruju u Deda Mraza, nije dovoljno izgovoriti par jednostavnih laži i nastaviti dalje. Kao i sa svakom laži, potrebno je konstruisati sve detaljnije laži i odbrane kako vrijeme prolazi. Na skeptična pitanja djece o Deda Mrazu moraju se dati detaljni odgovori o moćima Deda Mraza. “Dokazi” o Deda Mrazu se moraju stvarati kada same priče o njemu postanu nedovoljne. Nije etično da roditelji nastavljaju sa razrađenom prevarom svoje djece osim ako je to za neko njihovo dobro. 

Mit o Deda Mrazu promovira materijalizam

Cijeli mit o Deda Mrazu je baziran na ideji da djeca dobivaju poklone. Nema ništa loše u dobivanju poklona, ali Deda Mraz je postao fokus cijelog praznika. Djeca se ohrabruju da usklade svoje ponašanje u skladu sa očekivanjima roditelja da bi dobili još više poklona. Da bi napravili božićne liste, djeca obraćaju veliku pažnju na ono što im reklame kažu da trebaju željeti, čime se efektivno podržava raskalašeno potrošačko društvo.
 
Deda Mraz je previše sličan Isusu i Bogu

Jedan od glavnih razloga zašto svi pravi muslimani potpuno odbacuju koncept Deda Mraza jeste upravo ta ideja da Deda Mraz ima božanske kvalitete i moći, što je u islamu rezervisano samo za Allaha.
 
Paralele između Deda Mraza i Isusa ili Boga su bezbrojne. Deda Mraz je skoro svemoćna, nadnaravna osoba koja dijeli nagrade i kazne ljudima u cijelom svijetu na temelju ocjene da li su se oni pridržavali unaprijed definisanih pravila ponašanja.
 
Njegovo postojanje je nevjerovatno ili nemoguće, ali vjerovanje se očekuje ako se želi dobiti nagrada. Vjernici bi trebalo da ovo smatraju blasfemijom; ateisti ne bi trebalo da žele da im se djeca odgajaju na način da prihvataju kršćanstvo ili teizam.

“Tradicija” Deda Mraza je relativno nova

Neki misle da činjenica što je Deda Mraz tako stara tradicija dovoljan razlog da nastave s tom tradicijom. Oni su učeni da vjeruju u Deda Mraza kao djeca, pa zašto ne bi naučili i svoju djecu tome? Zapravo, uloga Deda Mraza u obilježavanju Božića je relativno nova – od sredine do kraja 19. stoljeća. Značaj Deda Mraza su, ustvari, stvorile kulturološke elite, a podržavali poslovni interesi i jednostavan kulturološki momentum. Ono ima malu ili nikakvu unutarnju vrijednost.

Deda Mraz je više o roditeljima, a manje o djeci

Ulaganje roditelja u Deda Mraza je veće nego bilo šta što djeca rade, što upućuje na to da velika pažnja roditelja usmjerena ka mitu Deda Mraza odražava da ga više oni žele nego sama djeca. Uspomene roditelja o uživanju u Deda Mrazu je možda pod teškim utjecajem kulturoloških pretpostavki o tome šta su trebali da dožive. Zar nije moguće da bi djeca jednako uživala u saznanju da su njihovi roditelji odgovorni za lijepe praznike umjesto nekog nadnaravnog stranca?

Budućnost Deda Mraza

Deda Mraz simbolizira Božić i vjerovatno cijelu zimsku prazničnu sezonu više nego išta drugo. Može se reći da je važnost božićne jelke veliki simbol Božića (primjetite da nijedan drugi kršćanski simbol nije ni blizu), ali upravo Deda Mraz personificira Božić na način koji jelke ne mogu.

Deda Mraz je, nadalje, postao vrlo sekularan lik što mu omogućava da prelazi kultorološke i religijske granice, i nalazi se na važnoj poziciji cijele sezone umjesto samo za Božić. Zbog ovoga, vjerovatno je da bi napuštanje Deda Mraza moglo značiti napuštanje većeg dijela božićnih praznika – i možda to nije tako loše.

Mnogo toga se može reći za kršćane koji bi napustili potrošački, komercijalizovani Božić i fokusirali se radije na rođenje Isusovo. Ignorisanje Deda Mraza moglo bi upravo simbolizirati ovaj izbor.

Mnogo toga se može reći za sljedbenike drugih religija koji se protive uvođenju Deda Mraza u njihove vlastite tradicije, jer je to nametanje zapadne kulture nad njihovom tradicijom.

Na kraju, može se nešto reći i za sve vrste onih koji ne vjeruju i koji odbijaju da učestvuju u tuđoj religijskoj praksi.

Za muslimane, molim vas imajte na umu: slavljenje praznika drugih religija nije dozvoljeno u islamu, ali naročito stavke koje sam gore iznio o kršćanskom Deda Mrazu ukazuju jasno da to nije ništa više od još jednog izumljenog “božanstva-čovjeka” koji daje ljudima ono što žele.

Podržite djecu na pravom putu, budite uz njih u ovim vremenima nemira i zbunjenosti. Ono što vaša djeca žele od vas nisu igračke, vaš novac ili neki klovn sa pamučnom bradom; ono što oni žele i što im je potrebno jeste – vaše vrijeme.

Molim Allaha da zaštiti našu djecu od ovih besmislica i uputi ih sve na istinski put.

Izvori: www.jannah.org, www.islamnewsroom.com
Prevod i adaptacija: Islambosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *