IslamBosna.ba-Vrlo je malo informacija koje kruže o čovjeku koji je sebe proglasio halifom. Ono što se o njemu uglavnom zna jeste da se zove Ibrahim Avvad Ibrahim, rođen je 1971., godine u Samari, u Iraku i navodno potiče iz pobožne porodice koja pripada plemenu el-Bedri.

El-Džezira je prenijela, pozivajući se na britanski Telegraph kako se el-Bagdadi iz Samare preselio u Bagdad kada je imao 18 godina, gdje je završio osnovne studije i magisterij na Univerzitetu islamskih nauka, da bi 2000., godine na istom univerzitetu doktorirao iz oblasti islamskog prava.

Da li je el-Bagdadi američki proizvod?

Ova tvrdnja je „podgrijana“ različitim teorijama, ali ključna priča koja je podupire jeste njegov način izlaska iz zatvora.

Naime, el-Bagdadi je djelovao u pokretu protiv američkog okupatora u Iraku dok nije uhapšen 2005. godine i pune četiri godine je proveo u njihovom zatvoru u Basri. Uprkos tome što su američke snage objavile da su ubile Ebu Dua’a, što je bilo el-Bagdadijevo gerilsko ime, on se ipak 2010. godine pojavio pod imenom Ibrahim el-Bagdadi i preuzeo kontrolu nad organizacijom, a nakon ubistva Ebu Mus’aba ez-Zerkavija i njegovog nasljednika Ebu Omera el-Bagdadija. Naredne godine američka administracija ga stavlja na listu terorista, a iračka objavljuje njegovu sliku. Prva slika koja je objavljena u javnosti objavljena je od strane američke i iračke administracije!

Ono što je u cijeloj ovoj priči interesantno, ali i čudno, je to što je ovaj čovjek bio u američkom zatvoru, ali nije objavljena niti jedna informacija o njegovom bjekstvu iz zatvora, o njegovom načinu oslobađanja niti o tome kako je došao u redove boraca i izborio se za tako značajnu funkciju. Sve što imamo su njegova lična pojašnjenja koja su našla potvrdu jedino od američkih obavještajnih krugova.

El-Bagdadijeve osobine

Sudeći prema onome kako ga opisuju njegovi sljedbenici, el-Bagdadi je vojni, praktični i strateški vođa IDIŠ-a i ovo ga u znatnoj mjeri razlikuje od vođe el-Kaide Ejmena ez-Zavahirija, čime je uspio privući veliki broj stranih boraca koji su došli boriti se i priključili se IDIŠ-u.

Kada je el-Bagdadi 2010. godine preuzeo rukovođenje Islamskom državom, ova organizacija je bila podružnica el-Kaide i bila je u veoma lošem stanju i slabo organizovana. Zahvaljujući lošim okolnostima u Iraku, ali i izbijanjem sirijske revolucije, IDIŠ je uspio povratiti snagu.

Prema pisanju američkog Washington posta, el-Bagdadi je nadmašio i vođu el-Kaide, ez-Zavahirija, preuzevši od njega najekstremnije borce.

Razlaz sa ez-Zavahirijem

El-Bagdadi je iskoristio dešavanja u Siriji i poslao je neke svoje sljedbenike, na čelu sa Ebu Muhammedom el-Dževlanijem i osnovao Džebhetu-n-nusru koja je preuzela odgovornost za brojne bombaške napade protiv Asadovog režima. Ali, sirijska revolucija je bila posljednja dodirna točka između el-Bagdadija i ez-Zavahirija. Godine 2011. pojavio se audio-snimak u kome el-Bagdadi navodi da je Nusra zapravo produžena ruka Islamske države i da od tog trenutka objedinjuje Islamsku državu i Nusru i daje joj novo ime Islamska država Iraka i Šama, potpuno ignorišući ez-Zavahirijevo protivljenje, koji je tražio da se borba u Siriji prepusti isključivo Nusri.

Krajem prošlog mjeseca el-Bagdadi se promovisao u „halifu i vladara svih muslimana“ pozvavši sa minbera Velike džamije u Mosulu sve muslimane i sve islamske pokrete da mu daju prisegu.

IslamBosna.ba