IslamBosna.ba- Mediji su ovih dana puni izvještaja o napadu na poznatog saudijskog daiju dr. Aida el-Karnija. Prema izvještaju filipinskog CNN-a “naoružani napadač koji je ubijen nije posjedovao kod sebe nikakva dokumenta tako da je njegov identitet još nepoznat. Druga dvojica uhapšeni su Mudžir Ebu Bekr (31) i Džunejd Kadiri Salih (36).” Drugi mediji prenose da je napad izvršen pištoljem kalibra 45 mm.

Do sada nijedna strana niti organizacija nije preuzela odgovornost za napad na šejha, koji pruža veliku podršku saudijskim vlastima u obračunu sa Iranom, a koji se također, nalazi na IDIŠ-ovoj listi za odstrijel. Pored njega na toj listi su i saudijski muftija Abdulaziz Alu Šejh, imam Harema Abdurrahman es-Sudejs, daije Salih el-Megamisi i Muhammed el-Arifi. Među “osuđenima” i drugi šejhovi a jedan od njih jeste i šejh dr. Selman el-Auda, pomoćni Generalni sekretar Svjetske unije islamske uleme. Presuda protiv ovih učenjaka izrečena je u 13. broju časopisa IDIŠ-a, Dabik, zbog njihove podrške saudijskim vlastima pri egzekuciji 47 pripadnika al-Kaide u Saudijskoj Arabiji.

Na Filipinima djeluje par organizacija koje su dale prisegu IDIŠ-u, među kojima je i militantna organizacija Ebu Sejf, koja djeluje na jugu Filipina i prošle godine u maju je obznanila svoje priključenje IDIŠ-u. Pored ove grupacije i grupe Haraketu-l-adale el-Ahrar također su dali prisegu IDIŠ-u. Ovaj pokret djeluje u mjestu gdje je šejh el-Karni održao predavane pa to povećava mogućnost da iza napada stoji IDIŠ. Moguće je da nije direktno povezan, već da je to, čak, individualni čin nekog od simpatizera ovog pokreta.

S druge strane, filipinski mediji su prije par dana objavili informaciju da je “osujećen iranski plan, koji je bio u poodmakloj fazi priprema za otimanje i obaranje saudijskog putničkog aviona kao čin osvete zbog egzekucije šiijskog propovjednika Nimra en-Nimra.”

Manila Times je objavio u utorak da je imao uvida u tajna dokumenta gdje saudijska ambasada u Manili obavještava Ministarstvo vanjskih poslova da su saudijske službe bezbjednosti došle do podataka prema kojima iranska Revolucionarna garda priprema napad na neki od saudijskih aviona.

Filipinsko Ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak saopćilo imena šesterice jemenskih terorista koji su ušli na Filipine s namjerom otimanja i obaranja saudijskog aviona. Prema Manila Bulletin novinama, peterica od njih su pripadnici iranske Revolucionarne garde dok je šesti, Ali Mahir Ali pripadnik libanske terorističke grupe Hizbullah. Njihova imena su: Muhammed Abdullah Muejjed, Muhammed b. Abdullah el-Džermuzi,  Ismail Ahmed el-Džermuzi, Hasan Musavi i Ahmed Hasan Bahbah.

Nakon šutnje IDIŠ-a, koji skoro da jedva dočeka priliku da se oglasi i preuzme odgovornost za neki od napada širom svijeta, postavlja se pitanje ko je organizator i nalogodavac napada na šejha el-Karnija koji je pružio bezrezervnu podršku saudijskim vlastima u operacijama u Jemenu, ali i u osudi i smaknuću šiijskog propovjednika i isturene iranske ruke u Zaljevu, en-Nimra. Taj događaj je u znatnoj mjeri uzdrmao iransku Revolucionarnu gardu i Iran, ali i libanski teroristički pokret Hezbullah.

IslamBosna.ba