IslamBosna.ba– Fotografija uplakanog starijeg kanadskog para u invalidskim kolicima, koji su odvojeni u dva različita doma za njegu starih lica nakon 62 godine braka zbog nedostatka slobodnih kreveta, izazvala je međunarodnu pozornost.
Wolfram Gottshalk (83) iz Surreya, Britanska Kolumbija se od januara nalazi u domu za stare osobe nakon zdravstvenih komplikacija izazvanih demencijom i nemogućnosti njegove osamdesetjednogodišnje suprige Anite da brine o njemu. Četiri mjeseca kasnije Anita je primljena u drugu ustanovu uprkos naporima porodice da ih drže zajedno.
Objekti su udaljeni jedan od drugog pola sata a porodica vozi nekoliko puta sedmično Anitu u posjetu mužu.
Unuka Ashley Bartyik je napravila ‘najtužniju fotografiju ikada” prilikom nedavnog susreta njenog djeda i bake. Ona kaže da djed svaki put plače i čezne za bakom.

“Oni su zajedno otkako su se vjenčali 1954. godine”, kaže Bartyik. “Oni su potpuno zaluđeni jedno drugim i bili su zajedno u bolesti i zdravlju. Oni zaslužuju da ostanu zajedno”.
“Ovako je svaki put. Svaki put kada se prvo vide, oni plaču. Nakon toga se lijepo zajedno provedu. Donesemo im grickalice. Ali kada dođe vrijeme za odlazak, on se pita zašto ne može poći s nama i mi moramo pokušavati da mu odvratimo pažnju ili pronađemo izgovor”.

Nakon što je fotografija izazvala svjetsku pozornost unuka kaže da su porodicu kontaktirali iz staračkog doma da ih obavijeste da rade na tome da par bude ponovo spojen i da im je to prioritet ali nisu naveli kada će to biti postignuto.

IslamBosna.ba