Novinarsko istraživanje otkrilo je da u SAD postoji 1.271 vladina organizacija i 1.931 privatna kompanija koje rade na programima vezanim za protivterorizam, unutrašnju bezbjednost i obavještajne poslove, a razmješteni su na oko 10.000 lokacija širom zemlje.

Washington Post procjenjuje da 854.000 ljudi, skoro 1,5 puta više nego što ih živi u federalnom Distriktu Columbia, posjeduje propusnice koje im je izdala neka tajna služba. U Washingtonuu i okolini se od septembra 2001. grade ili su već izgrađena 33 kompleksa zgrada namjenjenih obavještajnom radu. Sve zajedno, zauzimaju prostor veličine tri Pentagona ili 22 zgrade Kongresa  oko 1,5 miliona kvadratnih metara.

Mnoge bezbjednosne i obavještajne agencije rade isti posao, što dovodi do pretjerivanja i razbacivanja. Na primjer, 51 federalna organizacija i vojna komanda, koje operišu u 15 gradova, prate tokove novca terorističkih mreža.

Analitičari koji tumače dokumenta i konverzacije dobijene od stranih i domaćih špijuna, predaju 50.000 izveštaja svake godine, što je toliko veliki obim da se mnogi rutinski ignorišu.

U ministarstvu odbrane, za koje je vezano više od dvije trećine obavještajnih programa, samo šačica viših zvaničnika, takozvanih  ‘super juzera’ (superusers), ima ovlašćenje da uopšte zna za sve te aktivnosti.Neki od njih su, međutim, izjavili za Washington Post da jednostavno ne postoji način da budu u toku sa tim najosjetljivijim poslom u zemlji.

Budžet za obavještajne službe je ogroman, za prošlu godinu je objavljeno da iznosi 75 milijardi dolara, što je preko 20 puta više nego pre septembra  2001. godine, ali to ne uključuje mnoge vojne aktivnosti i domaći program borbe protiv terorizma.

Barem 20 procenata vladinih organizacija koje postoje za odvraćanje terorističke pretnje stvorene su ili transformisane posle 11. septembra. Neke koje su ranije postojale narasle su do historijskih proporcija, pošto su administracija George-a Bush-a i Kongres agencijama dali više para nego što su one mogle da potroše.

Najmanje 363 organizacije stvorene su ili reorganizovane u sklopu odgovora na 11. septembar, a svakoj su bili potrebni novi ljudi, a njima novi za administrativne i logističke poslove.

Sa toliko mnogo organizacija i zaposlenih, linije odgovornosti postale su nejasne, pa je, po preporukama kongresne komisije 2004. odlučeno da se formira još jedna agencija, Kancelarija direktora nacionalnih obavještajnih službi – koja bi sve ostale stavila pod kontrolu.

Direktor te agencije John Negroponte, međutim, nema pravna ni budžetska ovlaštenja nad obavještajnom materijom, što znači da nema moć nad agencijama koje treba da kontroliše.

Obavještajne službe kriju informacije jedna od druge

Velika reforma američkih obavještajnih službi posle napada 11. septembra 2001. godine  pogoršala je probleme koje je trebalo da razriješi, piše “Times”.

List prenosi rezultate dvogodišnjeg istraživanja uglednog američkog lista Washington Posta koje pokazuje da su, kad je George Bush poslije tog napada tražio da se poboljša razmjena informacija, dvije obavještajne organizacije uradile suprotno.

CIA je promijenila klasifikaciju osjetljivih informacija da ne bi morala da ih dijeli sa drugim agencijama, dok je Pentagon prebacio milijarde dolara iz jednog budžeta u drugi da bi izbjegao kontrolu novog direktora nacionalnih obavještajnih aktivnosti, piše “Timess”, a prenosi BBC.

Predsjednik Obama je pretrpio je političku štetu zato što CIA, FBI i Nacionalna bezbjednosna agencija, najveća organizacija za elektronsko prisluškivanje na svijetu, nisu uspjeli da osujete tri terorističke zavjere u njegovih prvih osamnaest mjeseci na vlasti.

Najkrvaviji napad na američkom tlu otkako je predsjednik Obama stupio na položaj izveo je Nidal Malik Hasan koji je prošlog novembra ubio 13 ljudi u američkoj vojnoj bazi Fort Hud, podsjeća “Times”.

 

RTS/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *