Jedna od odluka Komisije je i da se graditeljska cjelina nekadašnje fabrike papira “Papirne” u Zenici uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH, na kojoj je trenutno 68 dobara.

 

Predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo pojasnila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je dimnjak fabrike nakon zemljotresa u Zenici u velikoj mjeri oštećen, te su statičari nakon analize potvrdili da može doći do njegovog urušavanja. Naglasila je da zeničke vlasti pokazuju jak interes da se ovaj industrijski spomenik obnovi.

 

Komisija je postigla dogovor s predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS o saradnji na projektu restauracije mosta na Žepi u opštini Rogatica, koji se finansira iz sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa u vrijednosti od 62.600 dolara. Most je ugrožen velikim pukotinama.

 

Ševo ističe da bi tokom zimskog perioda trebali biti realizirani svi administrativni poslovi, kao što su raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, pripremni radovi na skelama i drugi segmenti, kako bi na proljeće iduće godine obnova mosta mogla početi.

 

Također, predstavnici Komisije održali su i sastanak s predstavnicima Reiffeisen grupacije u vezi s vilom Markezić-Corn na području Crnog vrha u Sarajevu, graditeljske cjeline koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Na sastanku je razmatran zahtjev ove grupacije za preispitivanje i izmjenu takve Odluke, ali je zaključeno da investitor nije naveo nijednu novu činjenicu zbog koje bi Komisija započela obnovu postupka.

 

Riječ je o vili na području Crnog vrha koju je Reiffieisen grupacija kupila od vlasnika u martu ove godine. Komisija je to područje tri dana poslije proglasila nacionalnim spomenikom, dok je nešto kasnije Općina Centar izdala toj grupaciji dozvolu za građenje. Investitor je tada već poduzeo određene radove na objektu koji su sada stopirani.

 

Predstavnici Komisije i u narednom periodu će održavati sastanke s predstavnicima Reiffeisen grupacije kako bi došli do najboljeg rješenja, prvenstveno u kontekstu spašavanja objekta oštećenog intervencijama.

 

Nacionalnim spomenicima proglašeni su – historijska područja – Jevrejsko groblje u Bihaću (FBiH), Nekropola sa stećcima, na lokalitetu „Dub“, selo Bulatovići, općina Konjic (FBiH), Nekropola s dva sačuvana stećka, selo Krupac, općina Konjic (FBiH), Nekropola s dva sačuvana stećka, selo Lađanica, općina Konjic (FBiH), Nekropola sa stećcima, selo Ribari, općina Konjic (FBiH), Nekropola sa stećcima, na lokalitetu „Greblje“, selo Tuhobići, općina Konjic (FBiH), Nekropola sa stećcima, selo Zukići općina Konjic (FBiH), te Nekropola sa stećcima na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu, općina Istočna Ilidža (RS).

 

Tu su i graditeljske cjeline – nekadašnja Fabrika Papira („Papirne“) u Zenici (FBiH) i Konak Suljagića sa pratećim objektima u Donjoj Špionici, općina Srebrenik (FBiH), pirodno graditeljska cjelina – Kula Radetina sa prirodnim naslijeđem, općina Cazin (FBiH), historijske građevine Mišćina (Kebkebir hadži Ahmedova) džamija, općina Stari Grad Sarajevo (FBiH), Šurkovića (Odžakovića) kula u Odžacima, općina Konjic (FBiH), Prva pošta u Brčkom (Brčko distrikt BiH) i Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja BiH) u Sarajevu, općina Novo Sarajevo (FBiH), te historijski spomenik Kuća porodice Gašić u Mrkonjić Gradu (RS).

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *