IslamBosna.ba- Najavljeni direktor nove francuske muslimanske organizacije koju podupire vlada izazvao je ogorčenje širom Francuske nakon što je predložio da muslimani budu ‘diskretni’ usred kontroverze nakon što je nekoliko francuskih gradova zabranilo takozvani ‘burkini’ islamski kupaći kostim za žene.
Jean-Pierre Chevenement treba preuzeti ulogu direktora Fondacije za islam u Francuskoj, kojoj bi bio zadatak briga o radu džamija a finansirala bi se naknadama iz sektora halal hrane, uprkos tome što nije musliman i opisuje sebe kao ‘sekularnog republikanca”. Chevenement je bivši francuski ministar obrane i unutarnjih poslova, a bio je također i predsjednički kandidat.
Fondacija je osnovana kao dio paketa predloženih mjesta za bolju integraciju muslimanskog stanovništva, ali Chevenementove početne izjave nisu dobro prošle.

“Savjet koji dajem u ovim teškim vremenima, poput imama Bordeaux džamije, je diskrecija”, kazao je Chevenement za novine Le Parisien, pozivajući se na zabranu burkinija u pojedinim francuskim gradovima.
“Muslimani, kao svi građani Francuske, bi trebali biti u mogućnosti da slobodno ispoljavaju svoju vjeru, ali oni također moraju razumjeti da na javom prostoru gdje postoji javni interes, svi građani bi se trebali potruditi da koriste “prirodno pravo”.Prirodno pravo zastupa ideju prava, koje ne proizilazi iz autoriteta čovjeka, nego je više predložak (pozitivnog) prava zakonski uređenog od strane čovjeka, kojeg i legitimira.

Internet je, kao  i uvijek, pružio najbolju moguću reakciju na izjave Chevenementa:

“Nemojte reći ‘Nosim burkini’ kažite ‘Ja sam strastveni ronilac’

“Pijte čaj iz ovakvih čaša”

“Ne, ne. Nisam tražio halal, ja sam samo periodični vegetarijanac”.

“Šta? Sedžada u mojoj kući? Ne, ja sam sam samo ljubitelj Aladdina”

“Nemojte više govoriti ‘uzet ću abdest’ kažite ‘opsjednut sam čistoćom poput Louis Pasteura”.

“Čovječe, jel to klanjaš?

– Ne, čovječe, to je samo joga na bliskoistočni način”.

“Upravo smo završili seansu grupne gimnastike u društveno-kulturnom centru sa trenerom motivirajućeg glasa”.

“Ha, šta? Moja marama? Hidžab? Ne, nikada, moja glava je malo osjetljiva na hladnoću.

Nemojte govoriti “Postim ramazan”, kažite “Praktikujem terapijski post”.


“Nemojte govoriti ‘Idem na hadž”, umjesto toga “Širim francuski utjecaj na potencijalna tržišta Saudijske Arabije”

-Rašid?

– Ne, Richard.

IslamBosna.ba