Prije dva dana na sjednici Parlamenta Kosova,odbijen je prijedlog kojim bi se dozvolila vjeronauka u školama Kosova.Također,odbijen je i prijedlog da se djevojkama s mahramom dozvoli pohađanje i prisustvovanje kao takvim u osnovnim iI srednjim skolama.

Od 69 poslanika,43 je bilo protiv, 34 za, i 2 poslanika suzdržana.
Ministar zdravlja dr. Ferid Agani, čija je partija i predlagač, najavio je da će tražiti referendum na kojem će se  narod izraziti svoju volju.
Diskusija u Parlamentu Kosova ,dan prije Bajrama,a s je bila veoma oštra između predlagača i poslanika koji su protiv.
Sljedeće razloge su  naveli protiv uvođenja vjeronauke u škole i dozvoljavanja učenicama da nose mahrame:

– Vjera Albanaca jeste i treba da bude albanska
– Vjeri nije mjesto u školama,za to postoje crkve i džamije
– Kosovo treba da ima svoj islam tj. albanski  način koji je i do sad postojao,a ne novi Islam koji se pojavio
– Mahramom se učenica razlikuje od ostalih a svi učenici trebaju da budu jednaki
– Nacija treba da bude ispred vjere
–  Ne treba stvarati razjedinjenje izmedju muslimana Kosova i katolika (jer se  Crkva prethodno izjasnila protiv uvođenja vjeronauke u škole)

-Mjesto Kosova je u Evropi, a ne u arapskoj pustinji

Tokom hutbe za bajram namaz reagovao je muftija Naim Ternava rekavši da su poslanici Parlamenta vrijeđali muslimane i islam dan prije Bajrama.

Pokret ‘’Bashkohu’’ je najavio protest u petak poslije džuma namaza u Prištini i pozvao muslimane da dođu u što većem broju.

Razlog za protest je zabrana vjeronauke i mahrame u školama,kao i neodređivanje parcele  od strane općine za gradnju velike džamije u centru Prištine.

Katedrala je izgrađena pet godina nakon što su muslimani izneli svoj zahtjev, dok je pravoslavna crkva građena tokom Miloševićeve vladavine devedesetih godina.

Nedžmije Hasani-Gaši, lider Inicijative za međuverski dijalog na Kosovu, izražava saosećanje. „Muslimani kosovski Albanci uvek su posmatrani kao ljudi koji koegzistiraju sa različitim religijama… Od 2006. godine traže novu džamiju, što UNMIK i gradonačelnici ignorišu“, kaže ona .

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *